La samfaina de Centelles és una delícia catalana que s'ha convertit en un autèntic símbol de la cuina tradicional d'aquesta regió. A diferència de la samfaina típica, que s'utilitza com a guarnició, aquesta versió és un plat contundent, perfecte per començar el dia amb energia. De la samfaina de Centelles es gaudeix com un esmorzar de forquilla, ple de sabors intensos i mediterranis que combinen a la perfecció.

Així es prepara el suculent esmorzar de forquilla catalana

La samfaina de Centelles inclou una barreja de verdures fresques, un component essencial de la dieta mediterrània. Els ingredients bàsics són:

  • Pebrots vermells i verds: Aquests aporten dolçor i frescor al plat.
  • Albergínies: Afegeixen una textura suau i absorbeixen tots els sabors.
  • CarAbassó: El seu sabor delicat equilibra la intensitat dels pebrots i l'albergínia.
  • Tomàquets: El cor de la samfaina, els tomàquets donen acidesa i color.
  • All i ceba: Són fonamentals per a la base del sofregit, afegint un toc aromàtic.

A més d'aquestes verdures, la samfaina de Centelles sol incloure embotits, com a botifarra negra o blanca, o fins i tot un tros de botifarró. L'embotit li dona un toc més robust i fa que aquest plat sigui ideal per a l'esmorzar.

Igual com la samfaina tradicional, té molta verdura / Foto: Unsplash

Preparació de la samfaina de Centelles

Comença per tallar totes les verdures en daus petits. En una paella gran, escalfa un bon raig d'oli d'oliva i afegeix la ceba picada. Sofregeix a foc mitjà fins que sigui daurada, i després incorpora l'all picat. Afegeix els pebrots vermells i verds, i remou constantment. Cuina durant uns 5-7 minuts fins que els pebrots comencin a estovar-se. Després, incorpora les albergínies i el carabassó, barrejant bé perquè absorbeixin l'oli i els sabors. Quan les verdures estiguin ben cuites, afegeix els tomàquets picats o triturats. Cuina a foc lent, i això permet que el tomàquet s'integri amb les altres verdures i es formi una salsa espessa. Una vegada que la samfaina tingui una textura homogènia, agrega els embotits tallats a trossos. Cuina'ls a foc lent durant uns 10 minuts, cosa que permet que es barregin bé amb les verdures. Prova el plat i ajusta amb sal i pebre el gust. La samfaina de Centelles se serveix calent, acompanyada de pa cruixent per gaudir del suc espès i saborós.

La samfaina de Centelles és una experiència gastronòmica que connecta els qui la preparen

El color negre l'hi dona la botifarró / Foto: Unsplash

Aquest plat representa una tradició culinària que ressalta la riquesa dels productes locals. Encara que es gaudeix com a esmorzar, també pot servir-se com a plat principal en el dinar o el sopar. La samfaina de Centelles és més que una recepta, és una experiència gastronòmica que connecta els qui la preparen i gaudeixen amb el llegat culinari de Catalunya.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!