La sangria és una beguda típica de l'estiu, feta a base de vi, fruita i sucre, que se sol prendre freda i amb gel. Se sol relacionar amb el turisme de borratxera, a causa de la seva popular fama d'alcohol barat. Però la sangria, més enllà de ser la riota de la marca Espanya, té una versió catalana deliciosa que es pot preparar durant Nadal per fer passar el fred d'una manera molt dolça. 

Una tradició saxona al cor del Mediterrani

A Alemanya es coneix com a Glühwein, a Finlàndia Glögi, a Estònia Glögg i a Polònia Grzane Wino. Totes són versions diferents d'una mateixa beguda: el vi calent. Però no es tracta d'una ampolla de vi corrent que s'escalfa i es pren directament, sinó d'una elaboració més complexa que inclou fruites, sucre i espècies. Per tant, és una beguda que s'assembla més a la sangria que al vi. I a Catalunya tenim la sangria més sabrosa de l'estat, també coneguda com a 'sangria de festes', feta amb vi blanc o amb cava. Una sangria blanca, sense el característic color carmesí de la sangria espanyola, que es pot prendre calenta per gaudir al màxim d'un Nadal fred. Avui t'ensenyem a preparar-la i sorprendre a familiars i amics amb aquesta tradició saxona al territori més bonic del Mediterrani: Catalunya.

No es tracta d'una ampolla de vi corrent que s'escalfa i es pren directament, sinó d'una elaboració més complexa que inclou fruites, sucre i espècies

Ingredients:

  • 750 ml de vi blanc (es pot fer amb vi negre però la versió catalana en porta de blanc)
  • 80 g de sucre (si és morè, millor)
  • Cardamom
  • 6 claus
  • 1 o 2 estrelles d'anís estrellat
  • 1 o 2 branques de canyella
  • 1 cullerada petita de nou moscada
  • La pell d'una llimona i la pell d'una taronja

Preparació

  1. En una olla, barreja totes les espècies. El recipient ha de ser d'acer inoxidable, o qualsevol altre material que no sigui alumini, per evitar fer malbé els sabors.
  2. Afegeix el sucre fins que comencis a sentir les aromes de la barreja, a mesura que ho escalfes a foc lent.
  3. Aboca un bon raig de vi fins que la mescla d'espècies i sucre quedi coberta i remena fins que el sucre es dissolgui.
  4. Incorpora la resta del vi mentre barreges a poc a poc. Has de mantenir la temperatura baixa, amb la mescla calenta però sense que arribi a bullir.
  5. Deixa-ho a foc mig - baix durant 30 min.
  6. Transcorreguda la mitja hora, tasta-ho (amb cura de no cremar-te) i corregeix la dolçor.
  7. Servei el vi calent en un got nadalenc i acompanya'l de les teves galetes preferides.

Als països nòrdics, a Europa central i als països bàltics (llocs on és típic prendre aquest vi per Nadal) s'acostuma a prendre el vi calent en mercats nadalencs al carrer. A casa nostra, però, beure alcohol al carrer està prohibit, per tant, t'animem que busquis la casa amb el menjador més bonic d'entre la dels teus amics, i organitzis una tarda de manta, sofà i vi calent casolà.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!