La gelatina, aquest ingredient versàtil i omnipresent en una varietat de productes alimentaris, és un element bàsic a moltes cuines i aliments processats. Tanmateix, el seu origen i composició poden resultar sorprenents per a molts. La gelatina es deriva del col·lagen animal, una proteïna estructural que es troba en els teixits connectius d'animals com porcs, vaques i peixos. Aquest col·lagen s'extreu mitjançant un procés d'ebullició prolongat d'ossos, pell i cartílags d'aquests animals, la qual cosa produeix un líquid espès que en refredar-se es converteix en la gelatina que coneixem.

Aquesta peculiar propietat de formar un gel ferm en refredar-se és el que fa que la gelatina sigui tan útil en la indústria alimentària. Des de gelatines fins a postres, passant per caramels i marshmallows, la gelatina s'utilitza àmpliament per proporcionar textura i consistència a una varietat de productes.

Gelatines de diversos colors
Gelatines de diversos colors / Foto: Unsplash

La gelatina es deriva del col·lagen animal, una proteïna estructural que es troba en els teixits connectius de diferents animals

Malgrat la seva popularitat, hi ha un segment de la població que opta per evitar la gelatina: els vegans. Els vegans trien no consumir gelatina per diverses raons, sent la principal el fet que es deriva d'animals. Per a aquells que segueixen una dieta vegana, que exclou qualsevol producte d'origen animal, la gelatina és una clara contradicció amb els seus principis ètics i d'estil de vida.

Tanmateix, els vegans opten per no consumir gelatina per diverses raons:

  1. Origen animal: La gelatina s'obté d'animals, el que la fa incompatible amb la dieta vegana, que exclou qualsevol producte d'origen animal.

  2. Ètica: Per a molts vegans, el consum de productes d'origen animal va en contra de les seves creences ètiques, ja sigui a causa de preocupacions sobre el benestar animal, l'explotació o l'impacte ambiental de la indústria ramadera.

  3. Alternatives veganes: Amb la creixent popularitat del veganisme, han sorgit moltes alternatives a la gelatina d'origen animal al mercat. Aquestes alternatives, com l'agar-agar (derivada d'algues marines) o la pectina (obtinguda de fruites), ofereixen una opció lliure de crueltat animal per a aquells que desitgen evitar els productes d'origen animal.

  4. Salut: Algunes persones també opten per evitar la gelatina a causa de preocupacions sobre la qualitat nutricional i els possibles efectes per a la salut associats amb els productes d'origen animal, com el colesterol i els contaminants ambientals.

jose g ortega castre 8fEbc4nw24E unsplash
Composició de la gelatina / Foto: Unsplash

A més de les preocupacions ètiques, algunes persones també opten per evitar la gelatina per motius de salut. Els productes d'origen animal, com la gelatina, poden contenir colesterol i altres contaminants ambientals que poden ser perjudicials per a la salut. Optar per alternatives vegetals pot ser una opció més saludable per a algunes persones, especialment aquelles preocupades per la qualitat nutricional dels seus aliments.

En conclusió, encara que la gelatina és un ingredient comunament utilitzat en la indústria alimentària, el seu origen animal i les seves implicacions ètiques fan que molts vegans optin per evitar-la. Al seu lloc, prefereixen buscar alternatives veganes que els permetin gaudir de productes alimentaris amb textures similars sense comprometre els seus principis ètics o el seu estil de vida vegà.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!