Alguna vegada t'has preguntat per què a les ostres se les enterra en ciment? Encara que a primera vista soni estrany, aquesta tècnica és fonamental perquè aquests mol·luscos arribin als nostres plats amb la màxima qualitat. En un vídeo publicat pel compte d'Instagram @associaciodepuradorescatalunya, se'ns mostra aquest procés tan curiós com important: la fonamentació d'ostres, una pràctica clau per al seu desenvolupament en el medi marí. Contrari al que molta gent creu, les ostres no creixen de forma autònoma i lliure dins de l'aigua. Perquè puguin desenvolupar-se correctament, es necessita un procés molt cuidat que combina tradició, coneixement del mar i molt treball manual.

Saps per què a les ostres se les enterra en ciment?

En les imatges s'observa amb claredat com, una a una, les ostres són manipulades pels productors. Tot comença amb la unió de dues ostres, que conformen la primera capa de l'estructura. Sobre elles s'aplica una petita quantitat de ciment, i es col·loquen unes cordes que serviran de suport. Després s'afegeix una tercera ostra en la part superior i es deixa assecar la barreja durant un temps determinat abans de tornar a submergir-les en el mar.

Ostres al natural / Foto: Unsplash
Ostres al natural / Foto: Unsplash

Una vegada llestes, aquestes "torres" d'ostres unides amb ciment es pengen a les aigües on acabaran de créixer, enfortir-se i adquirir el seu sabor característic. Aquesta tècnica no només ajuda que les ostres es desenvolupin de forma més organitzada i segura, sinó que també facilita el control i maneig durant el cultiu. Gràcies a ella, els productors poden assegurar-se que les ostres rebin l'oxigen, l'aliment i l'espai necessari per assolir una mida i una qualitat ideals.

Tot comença amb la unió de dues ostres, que conformen la primera capa de l'estructura

Aquest procés pot semblar rudimentari, però en realitat és fruit d'anys d'experiència i coneixement de l'entorn marí. La fonamentació permet crear estructures resistents a l'onatge i als corrents, el que redueix les pèrdues i millora el rendiment del cultiu. A més, aquest sistema afavoreix la traçabilitat del producte, una cosa molt valorada tant pels consumidors com pels professionals del sector gastronòmic.

 

 

Gràcies a tècniques com aquesta, les ostres catalanes poden arribar a les taules amb un sabor i una textura que les fa molt valorades dins i fora del país. Darrere de cada ostra que et menges, hi ha molt més treball del que imagines.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!