La nit de Sant Joan és una celebració màgica i especial en moltes cultures, especialment a Espanya, on és tradicional gaudir d'un deliciós sopar a l'aire lliure. Un dels plats estrella per a aquesta ocasió són les sardines al forn, un plat que captura el sabor del mar i l'essència de l'estiu. A continuació, et revelem tots els secrets per preparar unes sardines al forn irresistibles per a aquesta nit tan especial.

Sardines al forn per Sant Joan

El primer pas per a unes sardines al forn perfectes és seleccionar el peix adequat. Opta per sardines fresques, d'ulls brillants i cos ferm. La frescor és crucial per assegurar el millor sabor i textura. Si pots, compra les sardines el mateix dia que planeges cuinar-les. També és important que estiguin ben netes; demana-li al teu peixater que les esbudelli i retiri les escames.

harris vo gxWsRTgC Vg unsplash
Sardines al forn amb sal / Foto: Unsplash

Per realçar el sabor de les sardines, una marinada simple, però efectiva és clau. Barreja en un bol oli d'oliva verge extra, suc de llimona, all picat, julivert fresc picat, sal i pebre. Col·loca les sardines a la marinada i deixa reposar al refrigerador durant almenys 30 minuts. Aquesta marinada no només afegeix sabor, sinó que també ajuda a estovar el peix.

La nit de Sant Joan és una celebració màgica i especial en moltes cultures

Preescalfa el forn a 200 °C. Mentre el forn s'escalfa, cobreix una safata per enfornar amb paper d'alumini o paper d'enfornar per facilitar la neteja. Ruixa una mica d'oli d'oliva sobre el paper per evitar que les sardines es peguin.

alex teixeira N8 bMqUMS8g unsplash
Sardines amb amanida / Foto: Unsplash

Col·loca les sardines marinades a la safata, assegurant-te que siguin en una sola capa perquè es cuinin de manera uniforme. Ruixa una mica més d'oli d'oliva per sobre i, si ho desitges, afegeix unes rodanxes fines de llimona i una mica més de julivert picat per a un extra de frescor i aroma. Introdueix la safata al forn preescalfat i enforna durant uns 10-12 minuts, depenent de la mida de les sardines. Saps que estan a punt quan la pell comença a daurar-se i la carn se sent ferma al tacte. No les cuinis en excés per evitar que s'assequin.

Per a un toc final espectacular, pots afegir un rajolí de vi blanc o unes gotes de vinagre balsàmic durant els últims minuts de cocció. Això afegirà una capa de sabor addicional i un lleuger toc àcid que complementa perfectament la riquesa de les sardines. Treu les sardines del forn i serveix-les immediatament, acompanyades d'una amanida fresca, pa cruixent i una copa de vi blanc fred. Aquest plat no només és deliciós, sinó que també és senzill de preparar i perfecte per gaudir a l'aire lliure durant la celebració de Sant Joan.

Les sardines al forn són una opció ideal per al sopar de Sant Joan. Seguint aquests secrets i consells, pots assegurar-te que quedin saborosíssimes, delectant els teus convidats amb la seva frescor i sabor autèntic.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!