No hi ha cap altre lloc on es visqui tan bé com a Catalunya. Tenim platja, muntanya i temperatures agradables, però sobretot, tenim la millor gastronomia del món. La dieta mediterrània és la unió d'un producte saborós i saludable amb una cuina lenta i conscient. Avui et portem el decàleg imprescindible per saber si segueixes una dieta mediterrània de debò, i quines són les claus per gaudir al màxim del producte de temporada que tenim a casa nostra.

Els 10 manaments de la dieta mediterrània

Producte de temporada i de la màxima qualitat, amb un consum equilibrat i cuinat de forma conscient. La Fundació Dieta Mediterrània proposa un decàleg per conèixer més a fons el que realment vol dir seguir una dieta mediterrània:

1. Utilitzar oli d'oliva

L'or líquid de la nostra gastronomia és la base de la dieta mediterrània. Fer servir oli d'oliva és molt més saludable que utilitzar greixos animals o mantega per a cuinar els aliments, a més d'aportar un sabor i aroma insubstituïbles a les nostres receptes i elaboracions. 

2. Consumir aliments d'origen vegetal

La fruita i la verdura són la principal font de vitamines i nutrients essencials de la dieta. A més, lluny de ser un inconvenient, a Catalunya tenim vegetals de la màxima qualitat durant tot l'any. Carxofa o coliflor a l'hivern i pebrot o tomata a l'estiu, són només alguns exemples amb què elaborar receptes d'allò més delicioses.

3. Pa i cereals com a base dels àpats

Segurament un dels hàbits més senzills d'aplicar. Ja sigui en entrepans, torrades, als cereals del matí o amb aquella llesca per escurar la salsa d'un guisat, el pa és un element imprescindible en la nostra dieta. Molt arrelat culturalment, és preferible consumir-ne un de qualitat i elaborat a la fleca de confiança.

🥖 Recepta d'entrepà mallorquí
 

4. Aliments poc processats, frescos i de temporada

O, cosa que és el mateix, anar a comprar al mercat. La fruita, la verdura, els ous, el pa, la carn i el peix, tot el que trobeu al mercat serà bo, fresc i de proximitat. El mercat és el temple de la dieta mediterrània i el lloc on, a més, es coneix i es posa cara a les persones que porten el producte.

5. Consumir lactis com iogurts i formatges

El formatge és la base de moltes més receptes de les que sembla, i els iogurts són un llenç en blanc per combinar-los amb mil-i-un ingredients. Melmelades o fruits secs són un maridatge excepcional per consumir els tres lactis al dia de rigor en la dieta mediterrània.

La dieta mediterrània és la unió d'un producte saborós i saludable amb una cuina lenta i conscient

6. Carn amb moderació i preferiblement en guisats

La cuina de xup-xup, la de l'olla a foc lent tot el matí. Aquell fricandó, estofat, conill o pollastre que presideix un àpat en família amb la seva corresponent salseta i les prunes confitades. La carn a la Mediterrània és un delit per a tots els sentits: vista, olfacte i sobretot gust.

🥩 Recepta de fricandó amb moixernons
 

7. Peix en abundància i ous amb moderació

La proteïna de la dieta mediterrània ens arriba del corral, i del rebost més gran d'Europa: el mar Mediterrani. El peix fresc, pescat del dia, i els ous de proximitat són la millor manera de gaudir d'aquests dos productes fantàstics, ideals per incorporar en infinitat de receptes delicioses.

8. La fruita fresca a dojo i dolços de tant en tant

Malgrat que la fruita ens pot servir per a preparar pastissos i dolços deliciosos, convé reservar-se aquest pecat per a dies especials i gaudir de tot el sabor i les propietats d'una bona peça de fruita fresca i de temporada. Pomes, peres, préssecs, raïm, tomàquets (que són fruites i no verdures)... les opcions són múltiples i els sabors, tots exquisits.

9. L'aigua sempre i el vi als àpats

L'aigua, no cal dir-ho, és un element vital. Tant per a la supervivència com per al bon funcionament i benestar de les persones. Un líquid amb el qual ens hem d'hidratar sempre, i que podem maridar amb qualsevol dels magnífics vins que ens brinden les vinyes més fèrtils i de qualitat del món, les de Catalunya.

🍷 Recepta de peres al vi
 

10. Combinar alimentació i activitat física

Finalment, la dieta mediterrània necessita una bona dosi d'activitat física diària, no només per tenir millor salut, sinó també perquè si fem gana abans dels àpats, després els gaudirem molt més.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!