El iogurt és un aliment lacti fermentat conegut pels seus beneficis per a la salut i la seva versatilitat a la cuina. Tanmateix, es diferencia d'altres postres làcties en diversos aspectes clau. A continuació, et presentem cinc diferències principals entre el iogurt i altres postres làcties com el flam, les natilles, el púding i la crema.

Diferències entre el iogurt i altres postres làcties

Procés de fermentació

La característica distintiva més notable del iogurt és el seu procés de fermentació. El iogurt s'elabora fermentant llet amb bacteris específics com Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Aquest procés converteix la lactosa en àcid làctic, la qual cosa dona al iogurt el seu sabor àcid i textura cremosa. En contrast, altres postres làcties com el flam, la crema i el púding no passen per un procés de fermentació. Aquestes postres s'espesseixen mitjançant la cocció i l'addició d'ingredients com ous, midó i gelatina, la qual cosa els dona una textura i sabor completament diferents.

vicky ng yIh0i6TYGrs unsplash
El iogurt té múltiples opcions / Foto: Unsplash

Perfil nutricional

El iogurt és conegut pel seu alt contingut de probiòtics, que són bacteris beneficiosos per a la salut digestiva. Aquests probiòtics no són presents en altres postres làcties, ja que aquests no són productes fermentats. A més, el iogurt sol tenir un perfil nutricional més equilibrat, amb una bona quantitat de proteïnes i, en el cas del iogurt grec, una menor quantitat de carbohidrats. D'altra banda, postres com la crema i el púding tendeixen a ser més alts en sucres i greixos a causa de l'addició de sucre i crema.

La característica distintiva més notable del iogurt és el seu procés de fermentació

Textura i consistència

La textura del iogurt pot variar des de líquida fins a molt espessa, com en el cas del iogurt grec. Aquesta textura es deu a la coagulació de les proteïnes de la llet durant la fermentació. En canvi, les postres com el flam i la crema tenen una textura més suau i homogènia, aconseguida mitjançant la cocció i la coagulació dels ous. El púding, depenent dels ingredients i mètodes de preparació, pot tenir una textura similar a la de la crema, però sol ser més dens.

Versatilitat en el consum

El iogurt és extremadament versàtil i pot consumir-se de moltes maneres: sol, amb fruites, cereals, o com base per a salses i acompanyaments. El seu sabor àcid i la seva textura el fan adequat tant per a preparacions dolces com salades. En contrast, altres postres làcties com el flam i les natilles es consumeixen principalment com a postres dolces i tenen un ús culinari més limitat.

Beneficis per a la salut

Els beneficis per a la salut del iogurt van més enllà del seu contingut probiòtic. El iogurt també pot ajudar a millorar la digestió, enfortir el sistema immunitari i proporcionar una bona font de calci i vitamina D. Encara que altres postres làcties també contenen calci i algunes vitamines, el seu alt contingut de sucre i greixos pot contrarestar alguns d'aquests beneficis. Per exemple, el consum regular de postres altes en sucre i greix pot contribuir a problemes de salut com l'obesitat i la diabetis.

christiann koepke b9xUX3HR5nQ unsplash
Els lactis formen part d'una dieta equilibrada / Foto: Unsplash

El iogurt es distingeix d'altres postres làcties pel seu procés de fermentació, perfil nutricional, textura, versatilitat i beneficis per a la salut. Aquestes diferències fan del iogurt una opció única i saludable dins de l'ampli espectre de productes lactis disponibles.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!