En el vertiginós avenç de la tecnologia alimentària, apareix una nova proposta que sembla treta d'una pel·lícula de ciència-ficció: una mantega sense lactis ni vegetals, elaborada a partir de metà i creada per l'empresa emergent nord-americana Savor. Aquesta innovadora empresa, que ha rebut finançament del mateix Bill Gates, ha desenvolupat un procés mitjançant el qual aconsegueix una mantega sense necessitat d'agricultura ni ramaderia, però amb el sabor, la textura i la cremositat pròpies de la mantega tradicional. La proposta no només sorprèn pel seu mètode d'elaboració, sinó també pel seu potencial per transformar la indústria alimentària. Segons han explicat des del compte d'Instagram de @directoalpaladar, després d'anys d'investigació, Savor ha aconseguit recrear els àcids grassos necessaris mitjançant un procés basat en principis de química orgànica, transformant elements simples com el carboni, l'hidrogen i l'oxigen en greixos comestibles. Aparentment, aquesta tècnica no és nova, sinó que parteix del que la cofundadora de Savor, Kathleen Alexander, descriu com “la química més antiga de la Terra”.

Així és la mantega de ciència-ficció finançada per Bill Gates

El producte acabat és una mantega que es comporta de manera molt similar a la d'origen animal, amb una textura rica i cremosa, i una resistència a la calor més gran que la de la margarina convencional. No busca competir directament als supermercats, sinó que apunta a un ús més estratègic: servir com reemplaçament en la indústria alimentària de greixos com l'oli de palma o l'oli de coco, dos ingredients àmpliament utilitzats però criticats pels seus impactes mediambientals i efectes sobre la salut.

Aquesta mantega pretén reemplaçar greixos com l'oli de palma o de coco

Aquesta mantega aconsegueix la mateixa textura que la d'origen animal / Foto: Unsplash
Aquesta mantega aconsegueix la mateixa textura que la d'origen animal / Foto: Unsplash

Aquesta mantega de Savor, en ser lliure d'animals i plantes, promet reduir l'empremta ecològica, minimitzar la necessitat de terres agrícoles i aprofitar rebutjos com el metà, que sol ser un potent gas amb efecte d'hivernacle.


Bill Gates, que ja ha mostrat interès en altres iniciatives d'alimentació alternativa, ha estat un dels principals impulsors d'aquest projecte, que podria marcar un punt d'inflexió en com entenem la producció de greixos comestibles. En un context en què el canvi climàtic, la sostenibilitat i la innovació tecnològica estan cada vegada més lligats, productes com aquest podrien representar una solució realista i eficaç per reduir l'impacte de la indústria alimentària. Tot i que encara falta per veure-la massivament al mercat, aquesta mantega “sintètica” podria convertir-se en un ingredient comú a molts productes del futur. La menjaries?

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!