Els plats nadalencs com l'escudella o el pollastre rostit són tòtems de la cuina catalana que no s'han de perdre mai. Receptes tradicionals molt habituals per aquestes dates que, malgrat ser molt populars, no són les úniques que pots preparar per festes. Avui et portem un plat exquisit de mar i muntanya que la cuinera i divulgadora Maria Nicolau explica a través de les seves xarxes socials; un pollastre amb escamarlans versionat de manera casolana per preparar durant les festes de Nadal.

Pollastre amb escamarlans casolà

Una de les claus de la cuina catalana és que, a més de tenir receptes tancades amb uns ingredients i uns passos concrets, sempre es poden modificar les preparacions en funció dels productes que tinguem a casa. Com que no hi ha dos pobles on facin la mateixa recepta igual, versionar qualsevol preparació tradicional per adaptar-la a les teves necessitats sempre és enriquidor. En aquest cas, la recepta de pollastre amb escamarlans que ens ensenya la Maria Nicolau és, en realitat, un plat de pollastre amb llagostins.

La cuinera explica que malgrat ser un plat de festa, ideal per fer durant aquests dies de Nadal, la cassola que prepara l'ha fet amb ingredients que li han sobrat per casa. Com que no tenia escamarlans, hi ha posat llagostins, però també ho podries canviar per gambes o qualsevol altre producte de mar i et sortiria una recepta ideal.

Ingredients:

  • Conill
  • Pollastre
  • Llagostins
  • Ceba
  • Tomàquet
  • Brandi
  • Fumet de peix
  • Galeta
  • Ametlles
  • Alls
  • Xocolata
  • Vi ranci
  • Farina
  • Oli
  • Sal
Pollastre escamarlans de Maria Nicolau Foto @MAlbercocs
Pollastre amb llagostins de Maria Nicolau / Foto: @MAlbercocs a X (Twitter)

Elaboració:

El primer que hauràs de fer és agafar la carn que tinguis (en aquest cas és pollastre i conill), enfarinar-la i daurar-la. No cal que quedi cuita del tot, només que quedi feta per fora. En aquest mateix oli, daura també els llagostins, només uns segons per cada banda; compte perquè es fan de seguida. És moment de posar-se amb el sofregit, la base de la cuina catalana. Aboca ceba i tomàquet a la cassola i cou fins que quedi ben ros. En aquesta recepta la Maria hi posa els mitjos tomàquets que ha fet servir per sucar pa, una bona manera d'aprofitar els recursos; però també hi pots posar tomàquets nous ratllats. Un cop cuit, aboca-hi una mica de farina, remena fins que sigui cuita i afegeix un raig de brandi. Redueix una estona el sofregit fins que agafi textura. Però la base del plat encara no està acabada: afegeix el fumet de peix i deixa-ho fer xup-xup durant una estona. Un cop hagi reduït una mica, tritura-ho, cola-ho i, ara sí, posa-hi la carn. És moment de deixar la cassola a foc baix durant una bona estona perquè la carn agafi sabor i textura. Mentrestant, pots aprofitar per fer la picada. Tritura la xocolata (que ha de ser negra), els fruits secs, les galetes i el vi ranci amb una mica del suquet de la cassola. El suquet calent ajudarà que la xocolata es desfaci. Afegeix la picada a la cassola, remena, cou 10 minuts més i si tens paciència, deixa reposar el guisat fins l'endemà.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!