Si ets dels qui menja en menys de 20 minuts, no mastega bé i no fa pauses entre mossegades, segurament estàs menjant massa ràpid. Perquè sí, hi ha un ritme correcte per menjar i el marca la salut. La professora col·laboradora dels Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Cristina Bedmar, adverteix dels riscos que comporta la ingesta massa ràpida dels aliments.
Un hàbit poc saludable
Menjar aliments massa ràpid pot suposar un risc per a la salut. Segons Cristina Bedemar, aquest hàbit pot derivar en malestar gàstric i provocar malalties vinculades amb l'augment de pes, com el sobrepès o l'obesitat. "El fet de menjar més ràpidament pot comportar menjar més. No donem temps perquè els senyals de sacietat, que ens informen que la ingesta és suficient, arribin a temps. Ingerim més aliments dels que realment necessitem, augmentant així el risc d'incrementar el pes", explica Bedemar.
Quan mengem de pressa, no masteguem prou bé els aliments a la boca i augmentem el risc d'ingerir trossos massa grans que ens dificultin la respiració
A més, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'any 2022 es van produir més de 3.500 morts per ennuegaments accidentals. D'aquests, un 11% van ser per la ingesta de menjar. Quan mengem de pressa, no masteguem prou bé els aliments a la boca i augmentem el risc d'ingerir trossos massa grans que ens dificultin la respiració. A més, si no ens prenem el temps que toca per digerir el menjar a la boca (perquè la digestió comença amb la saliva, no a l'estómac), augmentem les probabilitats de tragar-nos alguna aresta o os d'un animal que ens pugui provocar ennuegament o malestar a la panxa.
Consells per menjar millor
Amb l'objectiu de millorar els hàbits alimentaris i gaudir d'àpats més segurs, Cristina Bedemar ens dona 6 consells per menjar millor:
- Menjar amb coberts: els aliments que es mengen amb les mans solen ser de consum ràpid (entrepans, hamburgueses, batuts...). Si mengem amb els coberts ens assegurem, de base, un àpat més llarg.
- Acompanyar amb aliments crus: la pastanaga o la poma són dos bons exemples; com que són més durs, necessitem més temps per mastegar-los i per tant ens hi hem d'esforçar més.
- Evitar pantalles: si mengem, mengem. No podem permetre que menjar es converteixi en un acte monòton. És un moment que requereix atenció i concentració.
- Menjar acompanyats: ajuda a prendre consciència del moment i ens permet menjar més a poc a poc si expliquem coses i parlem amb la resta.
- Evitar menjar a la feina: evidentment pots menjar a l'oficina, però no mentre treballes. L'àpat ha de ser un ítem a banda i has d'evitar barrejar-lo amb altres estones.
- Planifica: és la millor manera de prendre consciència dels àpats. Planifica amb antelació, per poca que sigui, què menjaràs i on.