Hi ha moltes fòbies, algunes tan rares que sorprenen. Van des de temors comuns, com l'aracnofòbia, fins a altres menys coneguts, com la pteronofòbia, que és la por de les plomes, o la cacofòbia, que és la por a les persones lletges. Entre aquestes fòbies curioses hi ha la mageirocofòbia, la por de cuinar. Les persones que la pateixen poden experimentar ansietat intensa en pensar a preparar aliments, ja sigui per por de cometre errors, d'utilitzar ganivets o d'enfrontar crítiques per la seva cuina. Aquesta fòbia, encara que poc comú, pot afectar significativament la vida diària i l'alimentació, portant els qui la pateixen a evitar completament la cuina.

Mageirocofòbia: la por als fogons i a cuinar

La mageirocofòbia és una por extrema a la cuina. És una fòbia específica, és a dir, provoca por a una situació concreta. La mageirocofòbia pot derivar d'altres problemes de salut mental, com ara el Trastorn obsessivocompulsiu (TOC), conegut pels seus pensaments i impulsos repetitius. El perfeccionisme, una expectativa de ser impecable que, quan no es compleix, provoca una severa autocrítica. Aquesta fòbia també pot derivar-se de la por d'equivocar-se. Aquests errors poden conduir a:

  • Incendis: els fogons, els forns, els microones i altres aparells de cuina poden provocar incendis. Si hi ha un foc, es pot propagar ràpidament i ser difícil d'apagar.
  • Intoxicació alimentària: determinats aliments poden emmalaltir si no estan completament cuinats.
  • Menjar poc apetitós: errors simples com cuinar els aliments massa temps poden fer que el menjar sigui desagradable.
  • Lesions: hi ha un petit risc de lesions quan s'utilitzen objectes tallants.
  • Estrès: cuinar requereix temps i concentració, cosa que pot ser difícil quan estàs ocupat.

Moltes persones són capaces de fer front amb èxit a la mageirocofòbia lleu a moderada simplement evitant els elements específics de la cuina que els posen nerviosos. Tanmateix, els casos més greus de la fòbia poden arribar a limitar la vida. A més, moltes persones es preocupen per la seva mageirocofòbia quan tenen fills. És possible sentir la responsabilitat d'alimentar els vostres fills amb menjars casolans i saludables i experimenteu culpa o ansietat quan això no succeeix.

Depenent de la gravetat, la por de cuinar es pot tractar de diverses maneres. Si la fòbia és severa o limita la vida, la teràpia cognitiva-conductual pot ajudar a aprendre a substituir les pors amb una conversa personal més positiva. Els medicaments poden ser útils per controlar una fòbia realment severa. Una vegada que la fòbia ja no sigui aclaparadora, és possible trobar el fet d'aprendre i practicar noves habilitats de cuina és útil. Tanmateix, intentar forçar-se a superar la fòbia pot empitjorar-ho, ja que cuinar requereix una corba d'aprenentatge força pronunciada. És important estar psicològicament preparat per manejar els errors inevitables abans de continuar, o potser la fòbia empitjorarà. Amb un tractament adequat, la mageirocofòbia es pot gestionar amb èxit amb un terapeuta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!