La paella és un dels plats més emblemàtics de la gastronomia espanyola, especialment de la regió de València. Un dels elements més apreciats pels amants de la paella és el socarrat, aquesta capa d'arròs lleugerament cremada que es forma en el fons de la paella i que proporciona un sabor i una textura únics. Aconseguir un bon socarrat és considerat un art i un signe d'una paella ben feta. A continuació, explorarem què és el socarrat i quin és el secret per aconseguir-ho.

El secret per fer un bon socarrat

antonio castellà q32eI8SaxU8 unsplash
L'arròs té multitud de possibilitats / Foto: Unsplash

El socarrat és la capa d'arròs torrat que es forma en el fons de la paella durant la seva cocció. Aquesta capa és el resultat de la caramel·lització dels sucres presents en l'arròs i els ingredients, així com de l'evaporació dels líquids. El socarrat ha de ser cruixent i daurat, mai cremat en excés, i el seu sabor ha de ser intens i lleugerament fumat.

Aconseguir un bon socarrat requereix atenció i tècnica. Compartim amb tu alguns passos clau per aconseguir-ho. En primer lloc, triar el paelló adequat. El tipus de paelló és fonamental. Un bon paelló és ampli i poc profund, amb una base gruixuda i uniforme que distribueix la calor de manera homogènia. Els paellons d'acer al carboni són els més tradicionals i recomanats per obtenir un bon socarrat. En segon lloc, la quantitat d'oli. L'oli és crucial per formar el socarrat. Al començament de la cocció, assegura't d'afegir una quantitat generosa d'oli d'oliva al paelló i distribuir-lo bé. Aquest oli ajudarà que l'arròs no s'enganxi massa i que es formi una bona capa de socarrat.

Socarrat
Socarrat perfecte / Foto: Unsplash

Seguidament, el control del foc és essencial. Durant els primers minuts de cocció, el foc ha de ser fort per segellar l'arròs i els ingredients, permetent que es daurin. Posteriorment, el foc s'ha de reduir a mig per cuinar l'arròs de manera uniforme. En els últims minuts, és important augmentar novament el foc per afavorir la formació del socarrat. El quart element és el brou i la seva proporció. Utilitzar la quantitat correcta de brou és vital. Generalment, s'utilitza una proporció de dues parts de brou per una d'arròs. Tanmateix, la quantitat pot variar segons la recepta i els ingredients. És important que el brou s'evapori gairebé per complet al final de la cocció perquè l'arròs pugui torrar-se en el fons.

El socarrat proporciona un sabor i una textura únics

El moment del socarrat. El socarrat es forma en els últims minuts de cocció. Una vegada que l'arròs estigui cuit i el brou s'hagi evaporat gairebé per complet, puja el foc a alt durant un parell de minuts. Escolta atentament: l'arròs hauria de començar a espurnejar, indicant que el socarrat s'està formant. No deixis l'arròs al foc massa temps per evitar que es cremi. Finalment, deixar reposar. Una vegada aconseguit el socarrat, retira el paelló del foc i deixa-la reposar durant uns minuts. Aquest repòs permet que l'arròs acabi d'absorbir els sabors i que el socarrat es faci adequadament. Al cap i a la fi, el socarrat és un element distintiu de la paella que realça el seu sabor i textura. Aconseguir-ho requereix pràctica i paciència, però seguint aquests consells podràs aconseguir un socarrat perfecte que impressionarà els teus convidats i farà de la teva paella una autèntica obra d'art culinària.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!