Les mones de Pasqua apareixen en les nostres vides per Setmana Santa per complir amb la tradició dels padrins i padrines amb els seus fillols i filloles el Dilluns de Pasqua. Les pastisseries de tot Catalunya exhibeixen en els seus aparadors les figures de xocolata de totes les formes i colors, que prenen com a models els personatges més populars entre els més petits. Però com que sovint els que escullen són els padrins, també hi ha figures que recorden la seva pròpia infantesa. És el cas aquest any de Son Goku i la resta de personatges de la sèrie de Bola de Drac, que segons explica a l’ACN el vicepresident del Gremi de Pastisseria de Barcelona, Miquel Zaguirre, ha tornat per la nostàlgia de molts dels padrins arran de la recent mort del seu creador, Akira Toriyama, el que també ha inspirat una col·lecció d'ous Kinder amb les figures sorpresa de la sèrie japonesa. També triomfen els jugadors i jugadores de futbol del moment, la Pilota d’Or i estrella del Barça femení Aitana Bonmatí, i el jove Lamine Yamal, que s’ha convertit en el nou ídol dels petits. I també una de les pel·lícules que ha estat de moda en els darrers mesos, Barbie, i tot el seu univers de color de rosa. Aquestes figures s’uneixen a les mones més clàssiques que es mantenen en tendència any rere any, com són els ous de Pasqua, les figures d’animals (conills, dinosaures, lleons, elefants…), els unicorns o els personatges de Disney o dels Pokémon.
Mones d’autor
La mona de Pasqua es considera una petita obra d’art que, a més de les figures més mediàtiques, té una branca dedicada a les mones d’autor, aquelles que elaboren els pastissers artesans més reconeguts i mediàtics. És el cas, per exemple, d’Escribà, que aquest any ha elaborat una gran mona dedicada a la Copa Amèrica de Vela que se celebrarà aquest estiu i tardor a Barcelona amb la creació d’una rèplica, a mida natural, de la mítica Gerra de les Cent Guinees, el trofeu de la competició, que és el més antic del món. Lluc Cruselles, que a l’octubre del 2022 va ser escollit millor xocolater del món, que ha creat una col·lecció de set animals de granja i de bosc, amb formes geomètriques i poligonals. En la seva pastisseria El Carme de Vic es poden trobar aquestes originals mones en totes les mides i colors. També un altre reconegut pastisser, Oriol Balaguer, ha creat la mona Cristina, un brioix tradicional amb forma de tortell, com les mones tradicionals, que habitualment porten un ou de xocolate negre, com la mona de Balaguer, que també triomfa amb les seves mones d’animalets de xocolata.
Mona de Ciència 2024: la Mia biòloga
Una altra opció molt interessant, que a més té un vessant educatiu, la que proposa la col·laboració entre el Gremi de Pastisseria i la Universitat de Barcelona, que van desenvolupar el projecte Mona de Ciència, fusionant la cultura popular i les tradicions amb la necessitat de fomentar la cultura científica. Cada any la nina principal, la Mia, es transforma en una científica. L’any passat, la Mia va ser geòloga i aquest any és una biòloga. Aquesta és una mona de xocolata que representa una disciplina pròpia de la ciència, acompanyada d’un codi QR que porta a un web on s’ofereix informació especialment pensada per als infants i famílies. Es pot comprar a 50 pastisseries de Barcelona i al Museu de la Xocolata i s'elabora en tres versions: xocolata negra, amb llet i blanca. Les pastisseries adherides a la campanya s’inclouen al llistat de punts de venda oficial publicat a la web del projecte.
Els preus es mantenen tot i l’encariment del cacau
Les pastisseries faran el seu particular agost el dia 1 d’abril i, segons el Gremi de Pastisseria de Barcelona, les previsions són optimistes. S’estima que es vendran prop de 800.000 mones artesanes a tot Catalunya, cent mil més que el 2023. Tot i l’encariment del cacau en els mercats internacionals, no ha afectat en excés la xocolata que s’utilitza per a l’elaboració de les mones d’aquest any, pel que sembla que no afectarà l’increment dels preus de les mones d’aquest any, segons assegura Zaguirre. “No repercuteix en la figura de xocolata o el pastís", encara que no descarta que ho faci de cara a l'any vinent. Per això, considera que els preus són similars als de 2023. Segons l’expert Francesc Rufas, professor d'EAE Business School, Francesc Rufas, la conservació dels preus es justifica perquè "ja es va repercutir en bona part aquest augment de preus de matèries primeres l'any passat". Rufas recorda l'increment d'un 55% en un any de la xocolata, "per la pujada mundial dels preus del cacau", així com un increment d'un 30% anual dels ous, un 16% del sucre i un 10,3% de la mantega.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!