Encara que en l'actualitat no existeix una norma legal que estableixi una definició específica per al concepte d'aliment ultraprocessat, l'intent de millores en polítiques de salut pública ha donat lloc a l'aparició de diferents sistemes de classificació dels aliments en funció del seu grau de processat. Però som molts els que ja hem sentit parlar dels ultraprocessats, dels quals avui et volem explicar el més rellevant.
Què és un aliment ultraprocessat?
Un aliment ultraprocessat és aquell que va més enllà de ser simplement processat a escala industrial, i s'elabora a partir d'ingredients processats pel que no té aliments frescos o naturals en la seva composició i aquests no poden identificar-se en el producte acabat.
És a dir, són, majoritàriament, el resultat d'un procés industrial, per la qual cosa en la seva composició hi predominen els additius de tota mena, a més de components nutritius. En la major part dels casos els ultraprocessats estan "a punt per consumir", són de llarga vida útil, molt desitjables i lucratius, de manera semblant al que succeeix amb els aliments processats.
Un aliment ultraprocessat és aquell que va més enllà de ser simplement processat a escala industrial
Així, sota aquesta definició trobem els següents aliments o més ben dit, productes:
- Brioixeria industrial.
- Gelats.
- Galetes i snacks envasats tant dolços com salats.
- Embotits en general.
- Begudes energètiques.
- Cereals d'esmorzar i barretes de granola.
- Llaminadures.
- Arrebossats, nuggets de pollastre, bastonets de peix o semblants.
- Aliments per reconstituir com sopes, brous o d'altres.
- Hamburgueses, pizzes i altres aliments llestos per consumir.
- Potets i farinetes infantils comercials.

Com podem veure, no són pocs els aliments ultraprocessats que avui dia s'inclouen en l'alimentació habitual.
Com et pot afectar el consum freqüent d'aquests aliments en la teva salut?
Hi ha diversos estudis que demostren que a més consum existeix un risc més gran a desenvolupar malalties cardiovasculars, diabetis, hipertensió, hipercolesterolèmia, etc. per la quantitat de sucre, sals, greixos refinats i additius que ingereix el teu cos.
Aquests "aliments" són coneguts per:
- Augmentar el risc d'obesitat pel seu nivell hipercalòric.
- La falta de nutrients essencials per al teu cos com vitamines, minerals i fibra.
- Crear dependència al sucre.
Si vols ser més conscient del que menges, quan vagis a la compra dedica una mica més de temps i llegeix els ingredients de cada producte.

Què puc fer si vull menjar sa?
No passa res si et menges una pizza, una hamburguesa o unes patates fregides una vegada per setmana. El problema comença quan això és tres o quatre vegades per setmana.
Aquí et deixem uns consells perquè comencis a cuidar la teva alimentació:
- Llegeix bé els etiquetatges del que compres, i compra més menjar real.
- Compra més en mercats que a grans superfícies.
- Substitueix les teves postres dolces per fruita o iogurts no ensucrats.
- Substitueix els teus cereals refinats i ensucrats de l'esmorzar, o galetes per versions més saludables com flocs de civada o musli.
- Substitueix la carn ultraprocessada per carn de qualitat de carnisseria.
- Substitueix les patates fregides o snacks per picar per fruits secs crus.
- Substitueix els refrescos per aigua, infusions o sucs naturals.