A Carme Ruscalleda no hi ha repte que se li resisteixi i més si parlem de receptes tradicionals catalanes. I això que en aquest cas li ho van posar complicat, ja que es tractava de fer-li un tomb a l'amanida catalana més famosa i aconseguir que fos molt més desitjable els mesos d'hivern. I és que, cal reconèixer que una amanida no entra igual en dies de fred, aquests en els quals el cos et demana una mica més reconfortant.

Aquesta és la sopa de xató de Carme Ruscalleda

Què és el que et demana el cos? Una sopa. I això és el que aquesta magnífica cuinera ha fet, canviar la temperatura mantenint-ne l'essència. Una cosa que ens pot semblar complicadíssima, però ella no només fa que sembli senzill, també que sigui riquíssima. A continuació, els ingredients que es necessiten:

  • 1 litre d'aigua mineral
  • 50 ml d'oli d'oliva
  • 40 g de torrades integrals
  • 50 g d'escarola
  • 100 g de salsa xató
xato
Amanida xató, però i com de bona que està la sopa de xató / Foto: Albert Vilas

Per elaborar-la cal seguir un pas a pas senzill. En primer lloc, sofregeix l'escarola. Sí, no és gaire habitual cuinar aquest tipus de vegetals, però si la Ruscalleda ho fa, un no s'ha de plantejar cap altra cosa. Es tracta d'un sofregit ràpid, uns quants minuts perquè l'escarola perdi la part cruixent. A més de sal, li afegeix una mica de pebre, sempre al gust. El següent pas és afegir les torrades de pa. La quantitat depèn de com de lleugera o espessa vols que et quedi la sopa. Amb unes tres el resultat serà intermedi (sempre es pot corregir després amb més aigua). Només has de trossejar-les amb les mans i afegir-les al sofregit. Com ja estan torrades, només s'ha de deixar que s'impregnin de l'oli i els sabors.

Fer la salsa xató

Afegir la salsa xató, l'ànima d'aquesta sopa. Es barreja tot bé i s'afegeix aigua calenta. Es torna a moure perquè tots els sabors s'integrin i es deixa bullir tres minuts. Aquest és el temps que la xef considera suficient perquè aquesta sopa sigui perfecta. Passats els tres minuts de chup-chup, s'aparta del foc i es passa per la batedora. Aquest és el moment de rectificar de sal i, quan estigui al nostre gust, se serveix i a la taula.

Una proposta sorprenent que no has de deixar de provar aquesta temporada

Necessites la recepta de la salsa xató? Doncs aquí va una versió molt senzilla. Aquests són els ingredients:

  • 2 tomàquets madurs, rostits i pelats
  • 1 cabeça d'all, rostida i pelada
  • La polpa de 4 nyores remullades
  • 40 g d'ametlles torrades
  • 40 g d'avellanes torrades
  • 200 g d'oli d'oliva verge extra
  • 10 g de vinagre
  • Sal i pebre, al gust
xato pas8
Quina delícia la salsa xató / Foto: Albert Vilas

Aquí, l'altre pas a pas. Hidrata les nyores en aigua calenta durant almenys 30 minuts. Després, amb ajuda d'una cullera, raspa la polpa i reserva-la. Rosteix els tomàquets i la cabeça d'all durant 20 minuts al forn. Una vegada llestos, pela'ls i reserva'ls. D'altra banda, en un morter o processador d'aliments, tritura les ametlles i les avellanes torrades fins a obtenir una textura fina. Ara, incorpora la polpa de les nyores, els tomàquets rostits, els alls rostits i el vinagre. Continua triturant mentre afegeixes l'oli d'oliva verge extra en fil, fins a aconseguir una textura cremosa. Assaona el gust i ja tens llesta la teva salsa.

Una preparació saborosa i molt versàtil. La salsa xató és ideal per a amanides, però també acompanya bé a peixos i carns. I, com hem vist al costat de Carme Ruscalleda, fins i tot és la base ideal per a una sopa boníssima.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!