Els superaliments han guanyat popularitat en els darrers anys gràcies al seu alt contingut en nutrients i beneficis per a la salut. En una era on cada cop estem més conscients de la importància de cuidar el nostre benestar, la gastronomia juga un paper crucial. La incorporació d'ingredients com la quinoa, els nabius i les llavors de xia a la nostra dieta no només millora la nostra salut, sinó que també enriqueix la nostra experiència culinària. La tendència cap a una alimentació més saludable ha portat xefs i cuiners a innovar i crear plats deliciosos i nutritius, promovent una vida més sana i equilibrada. Segons un estudi publicat a la revista Appetite, un nou superaliment entra en escena per combatre l'envelliment i reduir el risc de patir càncer, així com afavorir la voluntat de perdre pes.

El superaliment que endarrereix l'envelliment

Aquest nou superaliment és el xili picant, que cada cop copa més estudis que destaquen la seva importància en una vida saludable. També conegut com a bitxo, és una varietat de pebrot picant més pròpia de països d'Amèrica Llatina. Així, les seves propietats i beneficis el converteixen en un superaliment indispensable. Per començar, els xilis són rics en antioxidants, que prevenen i retarden el mal a les cèl·lules, principal causant de l'envelliment. A més a més, són fonamentals en la reducció del colesterol i la pressió arterial.

pebrots chili bangladesh / Foto: Syed Mahabubul Kader / Europa Press
Pebrots xili a Bangladesh / Foto: Syed Mahabubul Kader - Europa Press

En segon lloc, el picant ajuda a aconseguir un cor més fort, ja que el seu consum està associat a una reducció dels nivells de colesterol gràcies a les propietats antiinflamatòries i analgèsiques. També disminueix la pressió arterial gràcies al contingut en capsaïcina, que dilata les parets dels vasos sanguinis i contribueix a la seva flexibilitat. Així mateix, ens ajuda a mantenir la gana sota control gràcies al seu efecte contundent, cosa que fa que hagi de ser incorporat a la nostra dieta, segons un estudi publicat per la revista Appetite. A més, regula la taxa de sucre a la sang en afavorir l'acció de la insulina, cosa que fa que es recomani a les persones amb diabetis. D'altra banda, la capsaïcina actua selectivament contra les cèl·lules malaltes, ajudant a reduir el risc de patir càncer.

Un altre dels seus beneficis és que millora la digestió, ja que afavoreix el bon funcionament del sistema digestiu i fins i tot pot prevenir les úlceres. Els xilis també són rics en antioxidants i protegeixen el cos contra malalties cròniques, segons explica la revista Antioxidants. En si, el xili pot resultar una solució eficaç i un ingredient saludable a incloure a la nostra alimentació. Els experts recomanen consumir picant sempre que sigui amb moderació, ja que l'excés pot causar problemes digestius i malestar estomacal en algunes persones.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!