Setmana sí, setmana també, hem de lamentar tancaments importants a Barcelona i arreu de Catalunya. El Bar Boia de Cadaqués, que encara arrossega protestes i queixes pel seu adeu, era un dels darrers que anunciàvem i al que ara se suma el Bar Bruxas, al barri del Poblenou. Segons ha pogut saber aquest diari, no es tracta ni de qüestions familiars ni de la desídia burocràtica que implica tenir un negoci a la capital catalana. Han confirmat a La Gourmeteria que el 25 de febrer serà l'últim dia amb la persiana pujada i que a partir del dimecres 26 n'agafarà les regnes el nou propietari, sense desvelar quin tipus d'establiment serà.
Tanca un mític bar al Poblenou 20 anys després d'obrir
El tancament del Bar Bruxas suposa una tristesa per al barri del Poblenou, ja que era un espai de reunió i trobada de la gent gran i, sobretot, dels bons esmorzadors de forquilla que s'hi reunien els caps de setmana. Entre setmana, menjar de traca i mocador d'aquest icònic bar de Sant Martí. “Contents per la feina feta durant dues dècades, sentim nostàlgia per acomiadar-nos de la nostra gent”, han declarat a La Gourmeteria. Precisament, fa poques setmanes visitàvem el Bar Bruxas i en fèiem una ressenya per donar a conèixer aquest local ple de bona gent.

El primer que s'observa és la magnífica terrassa orientada al sol, perfecta per a dies gèlids en ple hivern. Des de fora, es pot comprovar nítidament que és un d’aquells bars de tota la vida, ni bonic ni lleig, més funcional que una altra cosa, que ha estat capaç de mantenir l’essència amb el pas del temps. Les màquines d'escurabutxaques, la barra d’alumini i les taules repartides pel menjador. Del sostre penja un ventilador d’aspes que ben segur deu ajudar a passar les tardes més caloroses de l’estiu, també un mirall i uns quadres del mateix estil, que pengen de les parets.
Una vegada dins, el local és ple d’avis jugant a dòmino i a la botifarra, però curiosament no hi ha ningú endrapant. Hom pot sospitar que s'ha equivocat de local, d’hora o de dia, o totes tres coses. Però preguntant al noi de darrere de la barra, en Jesús, pot confirmar un error als més novells: “Els esmorzars de forquilla els fem només el cap de setmana, dissabtes i diumenges, la resta de dies només fem entrepans”, assegura.

Quan arriba el dissabte, no t’ho pensis dues vegades i ves cap al bar Bruxas una altra vegada. Sembla el dia de la marmota, però aquesta vegada, tan bon punt traspassis la porta, sentiràs aquella aroma profunda, barreja de diferents olors, fruit d’hores de xup-xup a la cuina, que impregna l’ambient i alhora el converteix en una veritable casa de menjars. A diferència de l’altre dia, el local està a rebentar i certament fa molt de goig veure la parròquia tastant la tripa de vedella, els peus de porc, el fricandó, la cua de bou amb mongetes o les mandonguilles que tan bé prepara la Berta.
La Berta i el seu fill Jesús van agafar el local ara fa vint anys, quan ell va perdre la feina. Treballava de mecànic de motos al costat del bar, però van tancar el taller on treballava i van decidir encarregar-se del bar, que, d'altra banda, ja existia, però com a club de petanca del barri. Ara per ara, es pot comprovar com han canviat la petanca pel dòmino i la botifarra mirant les taules plenes d’avis jugant-hi i fent petar la xerrada.