La família Planas ha abaixat definitivament la persiana del restaurant Layon, a Granollers. Un establiment històric obert des de l'any 1892 que posa fi a més de 130 anys d'història per la jubilació dels germans Ramon i Josep Planas. Són la quarta generació familiar al capdavant del local i pengen el davantal sense que ningú prengui el relleu.
Més d'un segle d'història
El restaurant Layon, ubicat al centre de Granollers, va obrir portes l'any 1892. El besavi dels actuals propietaris, Hilarión Planas, va ser l'encarregat d'engegar un negoci familiar que ha perdurat durant quatre generacions. El tancament del Layon se suma al d'altres establiments històrics de la ciutat, com la botiga de roba Casa Bassa, o al d'altres restaurants catalans mítics com el Bar Boia de Cadaqués o el Xiringuito Miramar de Vilanova i la Geltrú.
Afirmen que la falta de relleu generacional és el que ha sentenciat el destí del Layon i es mostren preocupats pel futur de la cuina tradicional
Els germans Planas pleguen amb una sensació agredolça, segons expliquen al programa Tot és Mou de TV3. D'una banda, es mostren tristos per deixar enrere les estones amb clients, amics i treballadors que freqüentaven el Layon; de l'altra, estan contents de poder gaudir de la jubilació i posar punt final a una etapa plena de moments feliços. En una entrevista a l'agència EFE, els germans Planas afirmen que la falta de relleu generacional és el que ha sentenciat el destí del Layon i es mostren preocupats pel futur de la cuina tradicional: "a poc a poc la cuina tradicional deixarà d'existir", explica en Josep.
El futur de l'hostaleria
Els germans Planas consideren que cada vegada és més difícil trobar persones qualificades i eficients disposades a treballar a l'hostaleria. Creuen que els restaurants amb estrelles Michelin són els que s'acaben enduent tota la gent formada, malgrat que se senten afortunats del bon equip que han tingut al restaurant.
El Layon va viure la seva època de màxima esplendor als anys 60, quan eren un dels restaurants principals de la ciutat. Això no treu que durant tota la seva llarga història, especialment aquests últims anys, hagi estat un referent al centre de la ciutat. El Layon era un restaurant de tota la vida. Els actuals propietaris no s'imaginen un nou Layon i creuen que ara per ara, l'única possibilitat és fills o nebots obrin, en un futur, algun establiment vinculat amb l'hostaleria.
Alguns dels plats més destacats del restaurant eren els canelons o els calamars, malgrat que el Layon era conegut sobretot pels seus esmorzars de forquilla. Plats típics de la gastronomia catalana, com el fricandó, els peus de porc o el capipota, elaborats amb productes de temporada.