Amb l'arribada del fred i l'inici de l'hivern, els catalans esperen amb ànsies un esdeveniment gastronòmic que ha perdurat durant generacions: la temporada de calçots. Aquest producte tan característic de la regió és més que una simple ceba tendra, és el centre d'una autèntica celebració, la calçotada. No hi ha dubte que gaudir d'una bona calçotada és una experiència que va molt més enllà de menjar, convertint-se en un ritual que reuneix família i amics al voltant d'una tradició profundament arrelada a Catalunya.

L'autèntic ritual català dels calçots

El calçot és una varietat de ceba que es conrea d'una manera particular per aconseguir la seva forma allargada i tendra. El secret està a anar "calçant-los" (cobrint-los de terra a mesura que creixen) perquè es mantinguin blancs i tendres. Encara que la tradició té les seves arrels a la regió de Valls, a la comarca de l'Alt Camp, avui dia dels calçots es gaudeixen a tot Catalunya, sobretot entre els mesos de novembre a abril.

El calçot és una varietat de la ceba / Foto: Restaurant Masia del Pla

Segons la llegenda, va ser un agricultor de Valls que, a finals del segle XIX, va descobrir que en rostir aquestes cebes d'una forma particular, el resultat era una deliciosa menja. Des d'aleshores, el calçot s'ha convertit en un símbol de la gastronomia catalana i el protagonista indiscutible de les calçotades.

El ritual de la calçotada

La calçotada és molt més que un plat típic, és una experiència social en la qual l'acte de cuinar i menjar els calçots es converteix en una festa. El primer pas per gaudir-ne és la cocció: els calçots es rosteixen directament sobre una graella a foc viu, preferiblement amb sarments (branques de vinya), que aporten un toc fumat especial. Es col·loquen en files i quan la capa exterior està completament cremada, es retiren del foc, s'emboliquen en paper de diari perquè mantinguin la calor i es deixen reposar. Aquí comença la diversió: els comensals s'asseuen al voltant de la taula amb pitets posats i es disposen a devorar els calçots, que es mengen dempeus, amb les mans. El procés és senzill, però tot un ritual: s'agafa el calçot per la part superior, se li treu la capa exterior cremada amb un moviment ferm, i se submergeix en la deliciosa salsa romesco, elaborada a base de tomàquet, ametlles, avellanes, all, i oli d'oliva.

La calçotada no és només una excusa per gaudir de bon menjar, sinó un veritable ritual de convivència

Molt més que calçots

Després dels calçots, la tradició dicta seguir amb una graellada de carn: botifarres, costelles de be i llonganisses, acompanyades, de vi o cava. L'ambient festiu continua amb sobretaules llargues, rialles i bon humor.

La calçotada no és només una excusa per gaudir de bon menjar, sinó un veritable ritual de convivència. A Catalunya, la tornada de la temporada de calçots marca l'inici de mesos de reunions a l'aire lliure, on el protagonisme el té una simple ceba tendra convertida en una menja. Si tens l'oportunitat de participar en una calçotada, prepara't per a una experiència gastronòmica única que combina tradició, amistat i molt sabor.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!