Sí, sí, ja sabem que els calçots no es cuinen al forn, però de vegades no hi ha la possibilitat de fer una barbacoa amb foc de llenya. Davant d'aquesta problemàtica, hem de buscar alternatives. I la millor opció si ens trobem en aquest escenari és optar per fer calçots al forn. I sí, poden quedar molt bé. Segurament, no queden igual, perquè falta el gustet aquell de brasa, però déu-n'hi-do. Són realment bons i exquisits. Però per complementar l'experiència sencera a casa, sense sortir dels fogons de la teva cuina, és clar, primer de tot, hem de veure com fer la salsa de romesco.

Calçots al forn i salsa romesco

Salsa romesco

Ingredients:

  • 6 tomàquets escalivats
  • 2 pebrots del romesco escalivats
  • 1/2 cabeça d'alls escalivats
  • 1/2 culleradeta de pebre vermell dolç
  • Un raig de vinagre
  • 15 g d'ametlles torrades
  • 15 g d'avellanes torrades
  • Pebre negre
  • Oli d'oliva
  • Sal

Elaboració amb el pas a pas:

Preparem tots els ingredients. Per començar, escaldarem les nyores en aigua ben calenta, per poder separar la carn de la pell. Posem el forn a 190 graus i escalivem els tomàquets i els alls amb un raig d'oli d'oliva. Fem uns talls en forma de creu als tomàquets. D'aquesta manera, després serà més fàcil pelar-los. Els enfornem durant uns 30 minuts aproximadament. Si li afegiu pa torrat, podeu aprofitar la safata per posar-lo, però vigileu-lo que es torra molt ràpidament i l'haureu de treure abans, també. Pelem les ametlles i les avellanes. Les posem dins un vas per batre-les amb el túrmix. Més o menys un grapa, uns 15 g de cadascuna. Si hi ha una mica de pell no passa res.

En el mateix bol, incorporem el pebre vermell dolç. Incorporem el pa torrat. Les nyores ja s'han estovat. Amb cura, traieu les llavors. Amb la punta d'un ganivet, rasqueu la carn. Sembla que no hi ha res, però déu-n'hi-do la que surt. Amb paciència, aneu repelant les dues nyores.  Espereu una estona perquè es refredin una mica i després podrem estirar la pell fàcilment. Mentrestant aprofitem per colar el tomàquet i eliminar-ne les llavors. Ho incorporem al bol amb un raig de vinagre. Més o menys, com dues cullerades grans, però millor que ens quedem curts. Sempre es pot afegir més al final del procés. Incorporem també un bon raig d'oli i una mica de sal i pebre molt. I ho batem tot amb la batedora. Tastem la salsa i rectifiquem el que calgui. Podem afegir més o menys oli, vinagre, sal, picant, etc. Cadascú una mica al seu gust.

Calçots al forn

Ingredients (per a 4 persones):

  • 25 o 30 calçots
  • Salsa de romesco

Elaboració amb el pas a pas:

Tallem la punta (arrels) i la part de dalt (verda). Uns 10-15 per persona estan bé, com a primer plat, vaja.  Pel que fa a la mida, a mi m'agraden que no siguin grans ni petits. Els haurem de netejar una mica primer. Tallarem gran part de la zona verda. Passeu-los per aigua i traieu tota la sorra. Les arrels també. Han de quedar ben nets. Després, les primeres capes del calçots es desestimen, però queda més ben presentat així per dinar a taula. Col·loqueu-los en una safata per al forn un al costat de l'altre. És molt recomanable fer-los sobre una graella i cobrir el fons de la safata inferior amb paper d'alumini.

Durant la cocció, els calçots deixen anar sucs diversos que poden embrutar molt el forn. Els enfornarem a màxima potència, 230-250 graus durant uns 30 minuts. Passat aquest temps, els donarem la volta i els tindrem uns 10 minuts més. Hem de veure que són tous de dins i torrats per fora i estaran ben cuits. Un cop cuits, els recollim sense cremar-nos. Emboliquem la meitat en un paper de diari, i l'altra, igual. Fem dos paquets. D'aquesta manera es conserven calents i s'acaben de coure per dins. Servim-los en una teula o en un plat, amb la salsa, és clar. Bon profit!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!