La sinestèsia és un fenomen neurològic fascinant en què l'estimulació d'un sentit n'involucra automàticament un altre. Encara que hi ha moltes maneres de sinestèsia, una de les més intrigants és la sinestèsia culinària, en la qual les persones poden experimentar sabors, sons o colors d'una manera entrellaçada i multisensorial. Però, de què tenen gust realment els colors? I, quines altres meravelles explora la sinestèsia culinària?

De què tenen gust els colors

Per als sinestèsics, els colors poden tenir sabors específics. Aquest fenomen varia d'una persona a l'altra, però aquí hi ha alguns exemples comuns:

  • Vermell: moltes persones amb sinestèsia reporten que el color vermell té un sabor a fruites vermelles intenses com maduixes o cireres, o fins i tot a una mica més picant com els pebrots vermells.
  • Blau: el blau sovint s'associa amb sabors frescos i lleugers, com el nabiu o la menta. Alguns fins i tot ho descriuen amb un sabor aquós i net, similar al cogombre.
  • Groc: aquest color intens pot ser percebut com a cítric, recordant el sabor de les llimones o les taronges. D'altres el poden associar amb un sabor dolç, com la mel.
  • Verd: el verd freqüentment evoca sabors d'herbes o frescos com la menta, l'alfàbrega, o fins i tot el cogombre.
  • Taronja: no és sorprenent que el taronja es relacioni amb el sabor de les taronges, però també pot evocar sabors de carabassa especiada o pastanagues.

Per als sinestèsics, els colors poden tenir sabors específics

luke michael 1cWZgnBhZRs unsplash
Colors variats d'aliments / Foto: Unsplash

Sinestèsia a l'alta cuina

La sinestèsia culinària no només és una curiositat neurològica, sinó que també ha inspirat xefs i artistes culinaris a crear experiències gastronòmiques multisensorials. Restaurants d'alta cuina sovint dissenyen plats que exploren la sinestèsia, utilitzant colors, textures, sons i aromes per millorar l'experiència gustativa.

  • Plats visualment impactants: xefs com Heston Blumenthal han experimentat amb la presentació visual dels plats per influir en com els comensals perceben els sabors. Per exemple, un plat blau pot ser percebut com més fresc o lleuger.
  • Música i sabor: alguns restaurants han integrat música específica amb certs plats. S'ha demostrat que certs tons musicals poden intensificar la dolçor o amargor percebuda dels aliments.
  • Aromes complementàries: la difusió d'aromes específiques mentre es consumeix un plat pot intensificar l'experiència del sabor. Per exemple, fer olor lavanda mentre es mengen unes postres pot realçar les notes florals i dolces del plat.
baher khairy Q3a0FHRS4BU unsplash
Colors i sabors / Foto: Unsplash

Per als sinestèsics, cada menjar pot ser una experiència única i intensament personal. La sinestèsia no només agrega una capa addicional de gaudi, sinó que també pot influir en les preferències alimentàries. Un sinestèsic pot evitar certs colors als aliments perquè els associa amb sabors desagradables, o buscar combinacions de colors que els resultin especialment agradables. La sinestèsia culinària ens mostra que els sabors poden anar més enllà del paladar, involucrant una barreja rica de sentits. Des dels colors que poden tenir sabors específics fins a les experiències gastronòmiques dissenyades per activar múltiples sentits, aquesta fascinant intersecció entre neurologia i gastronomia obre noves portes a com entenem i gaudim del menjar. La sinestèsia ens recorda que la percepció sensorial és profundament personal i que el món culinari és una tela vasta i plena de possibilitats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!