Un trampantojos és una tècnica utilitzada tradicionalment en pintura que té la finalitat d'alterar la percepció del qual el mira ocultant el que de veritat és. En altres paraules, un trampantojo és quan, en una paret sense cap forat, es pinta una porta tan realista que un pot pensar que és real, però en realitat no és més que una paret pintada. Doncs bé, aquest concepte s'ha traslladat a la cuina no per enganyar el que menja, sinó per generar noves sensacions i experiències gastronòmiques per al que en vulgui gaudir.

El trampantojo és una tècnica que està en auge

Avui dia, aquesta tècnica està en auge, i molts són els cuiners de renom que s'han afegit a aquesta tendència preparant uns plats que resulten ser molt diferents del que creiem que són al principi.

Trampantojos d'ous al plat:

Ingredients:

  • 1 pot de préssecs en almívar (que sigui de qualitat)
  • 1/2 l de nata per muntar (35% MG)
  • Sucre glass
  • Trossos de fruites gebrades verdes
Ous / Foto: Unsplash

Elaboració:

  • Agafar la nata, que l'haurem tingut al frigorífic, perquè sigui ben freda. La posarem en un vas de batedora o en un bol i amb l'ajuda d'unes barnilles de mà (si es té paciència i braç) o el sistema més ràpid de batedora, controlant no passar-nos, per no convertir-la en mantega, batem la nata amb el sucre glass, en aquest cas, sense que arribi a muntar del tot i que sigui dura, perquè hem d'imitar la clara d'ou.
  • Quan estigui fet el posarem sobre un plat dels que se solen utilitzar per a plats a l'ou o cassoleta de fang, posarem una rodanxa de préssec de cap per avall, imitant al rovell de l'ou i per acabar la presentació, es pot empolvorar amb una mica de canyella, imitant al pebre vermell o amb trossets de fruita gebrada verda, imitant als pèsols, que també se solen posar acompanyant aquest plat.

Trampantojo de tataki:

Ingredients:

  • 1 tros de síndria
  • 1 tros de meló
  • Llavors d'anís estrellat
  • Suc de mora
  • Sèsam
  • 4 grills de taronja
  • Vinagre balsàmic
Foto: Unsplash

Elaboració:

  • En primer lloc, tallem la síndria a un rectangle i el macerem amb el suc de mora fins que l'absorbeixi i prengui el seu color.
  • D'altra banda, tallem el tros de meló donant-li la forma del raïm. Li posem a cada fals raïm una llavor d'anís estrellat. Macerem amb una mica d'oli d'oliva.
  • Trossegem el fals tataki de tonyina i el cobrim amb llavors de sèsam.
  • Emplatem les rodanxes de taronja i el raïm i, en el centre del plat, disposem el fals tataki.
  • Decorem amb unes gotes de vinagre i servim.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!