Els mals hàbits alimentaris que mantenim durant tot l'any també passen factura a la fertilitat masculina: el consum excessiu d'ultraprocessats afecta molts homes a l'hora de tenir un nadó. Un estudi recent de la Universitat Rovira i Virgili ha conclòs que els homes la ingesta energètica dels quals es basa en un 30% d'aliments ultraprocessats tenen més risc de tenir una qualitat espermàtica alterada. Aliments com el menjar ràpid, productes alts en sucre, refrescos, fregits o precuinats congelats ja són coneguts per la seva baixa qualitat nutricional i cada vegada més, per la seva capacitat per alterar la qualitat del semen. 

En un context com l'estiu, en què 6 de cada 10 espanyols canvien els seus hàbits alimentaris, segons l'enquesta Hàbits de Nutrició a Espanya, és important tenir al cap com aquests poden afectar la salut reproductiva. Tenim clar que els aliments ultraprocessats no són d'ajuda, però, quins són els aliments que sí que augmenten les probabilitats de tenir un nadó? 

3 nutrients que potencien la fertilitat masculina

"Menjar aliments no recomanats de forma puntual no ha de significar que mai podrem ser pares. El que hem de tenir clar és que no és bo estar sempre menjant el mateix", assenyala la directora científica i embriòloga especialista en fertilitat i fundadora de Fertilab Barcelona, ​​Marta Antich. Varietat i moderació són les premisses que tant homes com dones han de tenir clares si volen mantenir un hàbit alimentari saludable. Per tal de fer front a la manca de nutrients que pateixen molts homes, Antich, fa incidència a 3 tipus de nutrients que potencien la fertilitat masculina i quins aliments s'han de consumir per obtenir-los.

Omega-3 i DHA

Segons explica Antich, "és molt habitual veure un dèficit d'aquest tipus d'àcids grassos, i cal tenir en compte que aquests tenen nombrosos beneficis per a les membranes dels espermatozous". Es troben a aliments com el peix blau o l'oli d'oliva. Antich recomana "prendre peixos petits com el verat, el bonítol, les anxoves, les sardines i mariscs com les ostres, ja que a diferència dels peixos més grans, com la tonyina, tendeixen a tenir menys contaminants". El que és recomanable, segons Antich, és prendre una concentració alta, de fins a 1 g al dia, sempre sense abusar, ja que podria augmentar l'àcid úric.

Antioxidants

"L'espermatozoide ha de passar per processos complexos i s'ha de poder moure amb facilitat per poder fecundar amb èxit, per la qual cosa es requereixen moltes vitamines". Per aquesta raó, Antich recomana el consum d'aliments alts en antioxidants, com les fruites, especialment la taronja, les verdures vermelles, el bròquil o l'alvocat. La biòloga especialista en fertilitat ressalta també el consum de tomàquets cuinats, que són rics en licopè, una proteïna que té molts beneficis per a la pròstata. 

Minerals

Si l'alimentació és bona, moltes vegades no cal prendre suplements, encara que "hi ha vegades en què ens trobem davant de casos de dèficit de minerals com el magnesi". Prendre sal marina de bona qualitat, beure i cuinar amb aigua de mar és una manera de tenir tots els minerals que necessites, com el zinc, el magnesi o el seleni. 

Determinar el percentatge de casos d'infertilitat per mala alimentació és "molt complicat, ja que factors com la contaminació i altres mals hàbits també hi poden estar influint". Tot i això, l'experta revela que "es donen molts casos de millores substancials després d'haver realitzat petits canvis, cosa que ens demostra que sí que hi ha hàbits que tenen la capacitat de millorar la salut fèrtil", apunta la directora científica de la clínica barcelonina. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!