La quarta edició de Worldcanic tornarà a reunir a Lanzarote del 8 el 10 de juliol a vulcanòlegs, productors i cuiners de diferents països europeus per conèixer la diversitat, singularitat i riquesa de les cuines i ecosistemes volcànics del vell continent. Aquest any, el congrés es proposa explorar i fusionar la rica tradició gastronòmica dels cinc països europeus més destacats en termes d'activitat volcànica: Islàndia, Itàlia, Portugal, Grècia i Espanya.

Disfrutar, escollit recentment com el millor restaurant del món a la llista The World's 50 Best, encapçala la llista de participants en l'edició d'aquest any, en la qual també estaran Fina Puigdevall & Martina Puigvert; Albert Raurich; el portuguès José Diogo Costa; l'italià Giuseppe Iannotti; l'islandès Thrainn Freyr Vigfusson i el grec Pavlos Kiriakis.

Tres dies recorrent diferents espais de l'illa de Lanzarote en els quals se celebraran diferents activitats gastronòmiques, a més de sessions de ponències, debats i taules rodones en la que els participants oferiran els seus punts de vista sobre com podem protegir i valorar aquests ecosistemes únics, entorns que requereixen una gestió acurada i sostenible a través de pràctiques agrícoles i culinàries que respectin el medi ambient i contribueixin a la conservació dels territoris volcànics: des de l'ús responsable dels recursos fins a la implementació de tècniques innovadores.

Presentació de la quarta edició de Worldcanic / Foto: Cedida
Presentació de la quarta edició de Worldcanic / Foto: Cedida

Durant la presentació d'aquesta quarta edició de Worldcanic -que s'ha realitzat a Barcelona, al restaurant d'Albert Raurich Dos Palillos- el director general de Vocento Gastronomía, Benjamín Lana, ha volgut posar de manifest el treball que ja s'ha dut a terme durant les anteriors edicions i que continuarà en aquesta quarta. "Amb Worldcanic hem aconseguit visibilitzar i connectar a una comunitat que està repartida per tot el món, la dels ecosistemes volcànics", relatava.

Durant la benvinguda, hem pogut tastar una mostra de cuina volcànica, de mans de l’Albert Raurich que juntament amb la Fina Puigdevall i la Carlota Puigvert del restaurant les Cols i el Joao Faraco, del restaurant Coentro, de Lanzarote, com avançament del que seran les jornades de la cuina volcànica que veurem en aquesta nova edició. Especial atenció a l’espectacular sashimi del temple: aloe vera amb soja i wasabi fresc i el hibashi de salmonet amb dashi subtil de carabassa i fals umeboshi elaborats pel mateix Raurich. El caviar de la Garrotxa: mongetes de santa Pau, peus de porc, naps i oli de cirera i el peix salat sempre present a la cuina de muntanya: bacallà, llom, brandada, pipil, passes i moscatell elaborats en aquest cas pel duet de mare i filla. Els carabiners de la Santa. Arvejas, caldo curt d’interiors i malvasia rància i la cabra mecànica: melós de carabassa i batata, un guisat tipus ragut de cabra amb listan negre, xips de morena i cibulet cuinats per Faraco. Val a dir que hem tastat uns vins excepcionals de la zona, un escumós rosat de Bermejo, un blanc del Grifó i un dolç de Vulcano.

Una tasca a la qual se li suma la de "mostrar l'illa de Lanzarote amb mirades noves que posen en relleu el producte fruit de la feina de generacions i generacions d'agricultors", tal com explicava Miguel Ángel Jiménez, conseller de presidència i vicepresident de l'Ajuntament de Lanzarote. Un acostament a la cultura, la història i llocs diversos de Lanzarote que també es donarà durant el congrés amb el suport dels Centres d'Art, Cultura i Turisme de Lanzarote, de qui és conseller delegat Ángel Vázquez, i que permetrà que part del desenvolupament del congrés i del seu contingut gastronòmic tingui lloc en alguns d'aquests centres.

Presentació de la quarta edició de Worldcanic / Foto: Cedida
Una oda i mestria de la cuina volcànica / Foto: Cedida

Viatge gastronòmic pel Vell Continent

Entre els participants d'aquest any destaca Oriol Castro, xef del Disfrutar, millor restaurant del món, i mà dreta durant anys de Ferran Adrià a El Bulli. També tornaran a aquest congrés les cuineres Fina Puigdevall & Martina Puigvert (Les Cols, Olot), el restaurant del qual està ubicat en una de les zones volcàniques més importants d'Europa. Fina i Martina, mare i filla, caps de cuina ambdues, comparteixen una mateixa manera d'entendre la gastronomia, lligada a un paisatge, a una història i a un projecte que funciona com a part de la seva manera de ser, en comunió amb l'entorn i posant de manifest el producte de la Garrotxa, anteriorment mencionats.

Presentació de la quarta edició de Worldcanic / Foto: Cedida
Del 8 al 10 de juliol, congrés de Worldcanic / Foto: Cedida

Geni creatiu com pocs, Albert Raurich (Dos Palillos, Barcelona) recrea la cuina asiàtica des d'una barra amb cuina al cor de Barcelona. Va ser cap de cuina d'El Bulli durant una dècada i és un dels cuiners occidentals que més i millor coneix la gastronomia oriental (sobretot japonesa i xinesa), les seves tècniques i productes. Un altre ponent serà Miguel Ángel Expósito (Retama, Ciudad Real), un altre capdavanter del producte local i de proximitat que proposa de despertar els nostres sentits a base d'una proposta basada en la passió, la modernitat i el gènere tradicional del receptari manxec revisionat sota la mateixa mirada del cuiner.

Experts vulcanòlegs

Entre els científics que seran presents en aquesta edició repeteix presència Anne Fornier, geògrafa i vulcanòloga francesa amb més de 20 anys d'experiència en la prevenció d'efectes volcànics i fundadora de Volcano Active Foundation, la primera fundació mundial dedicada a mitigar riscos i augmentar la resiliència en zones volcàniques. També Antonio Costa, investigador principal en l'Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia a Bolonya, Itàlia. Les seves investigacions se centren en la dinàmica de processos magmàtics i volcànics, la dispersió de cendres i gasos volcànics, i l'avaluació de riscos volcànics.

Kike Gallardo, un jove amb un perfil peculiar amb el qual compatibilitza ser xef i biòleg, també serà a Worldcanic. El 2014, gràcies a una beca de EuroToques, va treballar en Akelarre, a l'equip de Pedro Subijana. Fins que va llançar el seu propi projecte batejat com El Herbario Comestible, basat a "conservar, difondre i degustar" herbes.

Tast molt especial

El món dels vins volcànics tindrà un protagonisme especial en aquesta edició. El canadenc John Szabo, Master Sommelier i l'especialista mundial més important en vins volcànics, rebrà el Premi Worldcanic Award 2024. Figura molt destacada en la indústria del vi, és el crític principal en WineAlign.com, la publicació de referència en vins del Canadà. Entre els seus llibres més coneguts es troben l'aclamat "Vins Volcànics: Sal, Grava i Poder". A més, és cofundador de Volcanic Wines International, una conferència anual a Nova York dedicada als vins conreats en sòls volcànics de tot el món. També participarà Ferran Centelles, un dels millors sommeliers del moment i una veu influent en el sector, qui dirigirà un tast molt especial de cinc tipus diferents de malvasies.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!