Fer una salsa de tomàquet casolana és un dels plaers culinaris més grans. Tanmateix, encara que sembli senzill, hi pot haver alguns problemes inesperats, com l'acidesa excessiva dels tomàquets. L'acidesa natural d'aquesta fruita és el que li dona el seu característic sabor, però en alguns casos, pot resultar massa fort i desequilibrar el plat. Aquí és on entra en joc un truc simple i efectiu que molts cuiners han utilitzat durant anys: el bicarbonat de sodi.

El truc del bicarbonat per millorar la salsa de tomàquet

El truc consisteix a afegir una mica de bicarbonat de sodi a la salsa mentre es cuina. Aquest ingredient té propietats alcalines que ajuden a neutralitzar l'acidesa del tomàquet. En agregar bicarbonat, notaràs que la salsa comença a bombollejar lleugerament, la qual cosa indica que està actuant sobre els àcids del tomàquet. A diferència d'altres mètodes per reduir l'acidesa, com el sucre, el bicarbonat no emmascara el sabor, sinó que realment l'equilibra, suavitzant la salsa sense alterar massa la seva essència. Només necessites afegir una petita quantitat —una mica o mitja culleradeta—, i després d'uns minuts, la salsa quedarà menys àcida i més suau al paladar.

thomas martinsen iASD5 HpTZc unsplash
L'elecció dels tomàquets és important / Foto: Unsplash

No t'has d'excedir amb la quantitat de bicarbonat

El bicarbonat també ofereix un altre avantatge: permet que els altres ingredients brillin. De vegades, l'acidesa del tomàquet pot ser tan dominant que enfosqueix el sabor de les herbes i espècies, com l'orenga, l'alfàbrega o l'all, que solen acompanyar una bona salsa. En utilitzar aquest truc, els sabors d'aquests ingredients s'equilibren millor, la qual cosa resulta en una salsa més complexa i agradable. A més, com que no s'ha d'afegir tant sucre, es manté una opció més saludable.

andrea riezzo sSWGRQe76DY unsplash
Tomàquets frescos / Foto: Unsplash

És important recordar que no t'has d'excedir amb la quantitat de bicarbonat, ja que podria alterar el sabor natural de la salsa. Afegir-ne massa pot donar-li un sabor lleugerament metàl·lic o sabonós, que no és l'ideal. El millor és anar a poc a poc, provar i ajustar segons sigui necessari. Si després d'afegir bicarbonat, sents que la salsa necessita una mica més de dolçor, pots agregar una petita quantitat de sucre, però de forma controlada. En general, podem dir que el bicarbonat de sodi és un gran aliat per millorar la salsa de tomàquet. És una solució simple per a un problema comú, i el seu ús permet obtenir una salsa amb un sabor més equilibrat, ressaltant tots els ingredients sense perdre la frescor natural del tomàquet. Però no només això, sinó que és un ingredient que ens pot ajudar a moltes altres receptes de cuina casolanes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!