L'allioli és una salsa emblemàtica de la gastronomia mediterrània, apreciada pel seu sabor intens i la seva versatilitat. Tanmateix, malgrat ser deliciós, moltes persones eviten consumir-lo perquè pot causar repetició, una sensació incòmoda que persisteix després de menjar. Afortunadament, hi ha un truc definitiu per preparar un allioli deliciós que no es repeteixi, cosa que et permet gaudir d'aquesta meravellosa salsa sense preocupacions.

Preparar un allioli deliciós

La repetició de l'allioli es deu principalment als components forts i crus de l'all, que poden ser difícils de digerir per a algunes persones. Quan l'all es tritura i es barreja amb oli, s'alliberen compostos sulfúrics que són els responsables d'aquest sabor persistent i repetitiu. El truc per evitar la repetició de l'allioli és simple però molt efectiu: escaldar l'all abans d'incorporar-lo a la salsa. Aquest procés implica blanquejar els grans d'all en aigua bullent durant uns segons, la qual cosa redueix la intensitat dels compostos sulfúrics sense perdre el sabor característic de l'all. A continuació, t'expliquem com fer-ho pas a pas.

Alls|Grans d'all / Foto: Unsplash
Grans d'all / Foto: Unsplash

Escalda l'all abans d'incorporar-lo a la salsa

Ingredients:

  • 2-3 grans d'all
  • 1 tassa d'oli d'oliva verge extra
  • 1 ou (opcional, per a una textura més cremosa)
  • 1 cullerada de suc de llimona
  • Sal al gust

Començarem per escaldar l'all. Pela els grans d'all i col·loca'ls en una olla petita amb aigua. Porta l'aigua a ebullició i deixa els alls a l'aigua bullint durant uns 10-15 segons. Després, retira'ls i refreda'ls ràpidament sota aigua freda per aturar la cocció. Per preparar l'allioli, col·loca els grans d'all escaldats en un morter o al vas d'una batedora. Si decideixes utilitzar ou per a una textura més cremosa, afegeix-lo en aquest punt. Agrega el suc de llimona i una mica de sal. Comença a triturar l'all (o a batre, si utilitzes una batedora) i ves afegint l'oli d'oliva en un fil fi, sense deixar de remoure o batre, fins que la salsa emulsioni i adquireixi una textura homogènia i espessa.

Allioli / Foto: Unsplash
Allioli / Foto: Unsplash

Escaldar l'all no només disminueix els compostos responsables de la repetició, sinó que també suavitza el seu sabor, fent l'allioli més agradable al paladar sense sacrificar la seva essència. Aquest mètode és especialment útil per a persones amb digestió sensible o aquelles que simplement prefereixen un sabor d'all més subtil. Amb aquest senzill truc d'escaldar l'all, pots gaudir de l'allioli sense preocupar-te per la incomoditat de la repetició. La pròxima vegada que preparis aquesta deliciosa salsa, recorda fer aquest pas addicional i experimentaràs la diferència. Ja no hauràs d'evitar l'allioli als teus àpats; al contrari, es convertirà en un acompanyament imprescindible a la teva taula.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!