Aprendre a congelar el peix de forma correcta ens serà de gran utilitat. Si els nostres plats favorits s'elaboren amb productes del mar, els secrets del congelat suposaran un afegit per a la nostra cuina. Congelar el peix serveix per aturar la multiplicació de bacteris que alteren les seves proteïnes i greixos. Per conservar peixos i mariscos sense que perdin la seva qualitat, la congelació és la millor opció, sempre que els peixos estiguin frescos al moment que els congelis.

Conservar peixos i mariscos: la congelació és la millor opció

Com congelar el peix?

Abans de res, hem d'atendre una sèrie de trucs per reconèixer el peix fresc. Posteriorment, hem de saber que la millor manera de congelar el peix és per ultracongelació. És un sistema pel qual s'assoleix una temperatura de 0 a -5 °C en menys de dues hores a tot el producte.

Marisc
Marisc / Font: Unsplash

Tanmateix, si no disposem d'aquest tipus de tecnologia, el primer que hem de fer és veure quina és la quantitat d'estrelles que té el nostre congelador. Un congelador amb 3 estrelles, queda una mica curt per a la correcta congelació del peix, aquests congeladors estan preparats només per a la conservació de productes congelats. En canvi, si el nostre congelador té 4 estrelles està preparat per congelar peix correctament i conservar-lo durant mesos entorn d'uns -18 °C.

Una vegada tinguem clar aquesta sèrie de factors importantíssims, hem de preparar el peix en les racions que consumirem. És important també netejar bé les peces i deixar-les llestes per al moment de descongelació. A més, et recomanem que l'etiquetis posant la data i el contingut de l'envàs.

La manera ideal per congelar-lo és guardar-lo amb una envasadora de buit. Si no disposem de l'envasadora, la millor opció és embolicar-lo en un film, a diferència de la bossa. D'aquesta forma evitem el contacte directe del peix amb l'oxigen, que pot deteriorar la seva perfecta congelació.

peix 2
Peix 2 / Font: Unsplash

Congelar el peix, important per evitar l'anisakis

Cada vegada més, menjar peix tranquil·lament i en condicions de salubritat correctes, és la preocupació que més ha crescut últimament a les llars. Davant de la gran crescuda d'anisakis present a les vísceres del peix, és necessari prendre una sèrie de preocupacions i mesures per evitar problemes majors.

Així doncs, congelar el peix prèviament al seu consum i cuinar-lo correctament es converteix en una pràctica fonamental, ja que l'anisakis només podem contreure-la en consumir peixos o cefalòpodes crus o sotmeses a preparacions que no maten al paràsit. Llavors, com podem evitar-ho? El primer pas per escapar-se de l'anisakis està en el moment de comprar el peix. Hem de comprar-lo sense vísceres i si ve amb elles, s'han de retirar com més aviat millor. Posteriorment, perquè el peix sigui assegurança per a la nostra salut, el cuinarem a més de 60 graus i si, al contrari, volem menjar-lo cru, cal congelar-lo a -20 ºC (una temperatura que només assoleixen els frigorífics amb tres estrelles o més).

I a l'hora de descongelar-lo?

No descongelis el peix deixant-lo a temperatura ambient ni submergint-lo en aigua perquè això pot multiplicar bacteris. Descongela'l baixant-lo al refrigerador un temps, al microones, o comença a cuinar-lo sense descongelar, encara que si fas això últim, assegura't de cuinar-lo molt bé per evitar riscos de gèrmens i paràsits. El peix una vegada descongelat no es pot tornar a congelar, llevat que ja l'hagis cuinat.