La patata és un dels productes més versàtils, amb més legió de fans, amb un preu més que assequible i disponible tot l'any a tots els supermercats. És complicat trobar una casa en la qual no tinguin patates (en aquest cas segur que el tenen apuntat ja en la llista de la compra). Igual com és difícil donar amb un cuiner que no s'hagi trobat que ha pelat patates de més o que li han sobrat patates cuites després de la preparació del plat que tenia al cap. I és que, igual com podem parlar durant hores dels beneficis i virtuts de les patates, també ho podem fer sobre com de fàcil que és que es facin malbé.

Conservar les patates cuites i pelades

Aquest és el primer 'però' que posem a les patates. El congelador és la primera solució per a tot. Sobra una mica del guisat que s'ha fet per menjar, tàper i al congelador. Sobra brou, tàper i al congelador. Marxo de viatge i tinc una llauna de tomàquet fregit oberta, tàper i al congelador. Està d'oferta el pollastre i compro dos quilos de pits, el mateix, tàper i al congelador. I així fins que ens avorrim. Però això no passa amb les patates, que no admeten el pas pel fred. El motiu és que la fècula es desfà en congelar i això provoca un canvi en el sabor i la textura, tornant-se massa farinosa. En definitiva, gens agradable.

Patates / Foto: Pixabay
Conservar les patates ja cuites i pelades / Foto: Pixabay

En el cas que les patates estiguin ja pelades i partides, no creguis que està tot perdut. Un turc que funciona molt bé és posar-les en un recipient amb aigua freda i un rajolí de suc de llimona. La llimona evitarà que es posin negres, igual com fa amb d'altres moltes fruites i verdures, i és que àcid cítric és un formidable conservant natural que també s'utilitza en la indústria alimentària. Important cobrir el recipient i guardar-lo a la nevera. Això sí, recorda que això és un truc provisional que t'ajuda a sortir d'un conflicte en un moment concret, però aquestes patates en aigua no han d'estar més d'un dia esperant que decideixis què fer amb elles, o es faran malbé.

Les patates ja cuites

Quan et poses a coure patates poden passar dues coses, que estiguis totalment segur de quantes utilitzaràs o les llancis a la sopera a l'atzar i després t'adonis que t'has excedit. Si ets més del segon grup aquí tens un consell, cou-les sempre amb pell.

Patates / Foto: Pixabay
Les patates no admeten el pas pel fred / Foto: Pixabay

La seva pròpia pell exercirà d'escut protector i evitarà que perdin aigua i es quedin seques, per això és sempre millor coure-les amb pell, encara que el temps sigui superior i pelar-les calentes sigui un destorb. Si ja estan pelades, només has de deixar que es refredin bé i guardar-les a la nevera en un recipient hermètic perquè no absorbeixin les olors d'altres aliments. Ben tancades, podran aguantar uns 3 dies sense perdre gran part de les seves propietats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!