Conservar els plàtans per més temps pot ser un repte, ja que aquesta fruita tendeix a madurar ràpidament a causa de l'alliberament d'etilè, un gas que accelera el procés de maduració. Tanmateix, hi ha un truc senzill i efectiu que pot ajudar-te a mantenir els teus plàtans frescos durant més temps: embolicar la tija dels plàtans amb paper film o paper d'alumini. Aquest mètode ajuda a reduir la quantitat d'etilè que s'allibera i, per tant, alenteix el procés de maduració.

El truc per conservar els plàtans més temps

Per què embolicar la tija?

L'etilè es produeix en la tija dels plàtans, i des d'allà es distribueix al llarg de la fruita. En cobrir aquesta part amb paper film o paper d'alumini, es crea una barrera que limita l'alliberament d'etilè a l'ambient, mantenint la fruita en bones condicions per més temps. Encara que no atura completament el procés de maduració, sí que l'alenteix de manera notable, donant-te més dies per gaudir dels teus plàtans abans que es posin massa madurs. Així és com pots aplicar el truc pas a pas.

Plàtans madurs / Foto: Unsplash

Embolicar la tija dels plàtans amb paper film o paper d'alumini. Aquest mètode ajuda a reduir la quantitat d'etilè que s'allibera i, per tant, alenteix el procés de maduració

Separa els plàtans i embolica la tija

Encara que aquest pas no és obligatori, separar els plàtans del carràs pot fer que cada un maduri de manera més uniforme. Si prefereixes deixar-los junts, assegura't d'embolicar la tija del carràs complet. Talla un tros de paper film o paper d'alumini prou gran per cobrir bé la tija. Si utilitzes paper d'alumini, aplica'l de manera ajustada. Si optes per paper film, embolica'l diverses vegades al voltant de la tija per crear una capa gruixuda.

Plàtan, una fruita clàssica / Foto: Unsplash

Guarda els plàtans en un lloc fresc

Col·loca els plàtans embolicats en un lloc fresc i sec, preferiblement allunyat d'altres fruites que també alliberin etilè, com pomes o peres. D'aquesta forma, evitaràs que l'etilè addicional acceleri la maduració. D'altra banda, aquest mètode és ideal per a aquells que gaudeixen dels plàtans en diferents punts de maduració, ja que et permet controlar millor el procés. A més, si necessites que un plàtan maduri més ràpidament, només treu el paper i deixa'l exposat. Aquest truc no requereix productes especials i és una excel·lent manera de reduir el desaprofitament d'aliments a casa. Embolicar la tija dels plàtans amb paper film o paper d'alumini és un truc efectiu per prolongar la seva frescor. En limitar l'alliberament d'etilè, podràs gaudir dels teus plàtans durant més temps, evitant que es posin massa madurs i ajudant a reduir el desaprofitament alimentari.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!