Les castanyes, igual que la majoria de fruits secs, tenen una closca dura que s'ha de pelar abans de poder consumir el fruit. Un procés que de vegades resulta en un mal de cap, però que amb aquest truc imprescindible se us farà d'allò més senzill. Només necessiteu un grapat de castanyes, un ganivet, un bol i un microones.

🌰 Com fer castanyes al forn: una recepta fàcil i còmoda de cuinar-les a casa
 

El truc definitiu per pelar castanyes

La pràctica fa al mestre, diuen, però per arribar a ser un mestre de pelar castanyes, caldrien massa tardors. Per això avui us expliquem com pelar les castanyes de manera ràpida i fàcil amb estris comuns de la cuina de casa per a preparar les millors receptes amb aquest fruit de tardor. Malgrat que pugui ser entretingut fer-ho amb canalla o amb un grup d'amics si teniu temps i molta paciència, hi ha diversos mètodes per escaldar les castanyes que permeten retirar la closca d'una tirada.

Per fer-ho, necessitareu el següent:

  • Un grapat de castanyes. Convé que siguin grosses i de bona qualitat
  • Un recipient apte per al microones
  • Un ganivet petit i afilat
  • Aigua
  • Un drap
  • Un microones

Els passos a seguir són:

  1. Fer una incisió a les castanyes amb el ganivet. Un tall transversal a la castanya evitarà que exploti o es faci malbé quan l'escalfem.
  2. A continuació, omplirem el recipient amb aigua i hi introduirem les castanyes. És important que totes quedin submergides. Si no us hi caben, és millor fer-ho en diverses tongades.
  3. Deixarem el drap preparat damunt el marbre de la cuina i posarem el recipient amb l'aigua i les castanyes al microones. L'haurem d'engegar a màxima potència entre quinze i vint segons.
  4. Passat aquest temps, retirarem el recipient - amb compte de no cremar-nos - i deixarem refredar-ho durant menys d'un minut per evitar escaldar-nos les mans.
  5. Amb compte, retirarem la pela, i seguirem el mateix procés amb la resta de castanyes si encara ens en queda.

Malgrat que pugui ser entretingut fer-ho amb canalla o amb un grup d'amics si teniu temps i molta paciència, hi ha diversos mètodes per escaldar les castanyes que permeten retirar la closca d'una tirada

castanyes torrades pas25
Castanya torrada

Altres mètodes senzills

Amb el microones és la manera més fàcil d'aconseguir pelar les castanyes de seguida. Però hi ha altres maneres de fer-ho que són similars, però utilitzen tècniques diferents. Una d'elles és escaldar les castanyes en aigua calenta en una olla. Haurem de posar aigua a escalfar i apagar el foc quan arrenqui a bullir. Aleshores hi posarem les castanyes - a les que prèviament haurem hagut de fer un tall - i les retirarem al cap de dos minuts amb compte de no cremar-nos. Les haurem de posar sota un raig d'aigua freda i les haurem de pelar de seguida. Si es refreden, la pela es torna a enganxar al fruit i deixa de ser senzill retirar-la d'una tirada.

També existeixen alguns ganivets especials, amb una mida concreta, amb punta o corbats, que faciliten la retirada de la pela. I tot i que siguin tècniques eficaces, no són tan senzilles ni casolanes - perquè requereixen de material específic - que les que hem explicat anteriorment.