El filet de porc és un tall de carn molt apreciat pel seu sabor i versatilitat a la cuina. Tanmateix, aconseguir que quedi tendre i sucós pot ser un desafiament. A continuació, et presento el truc definitiu per aconseguir que el teu filet de porc quedi perfectament tendre, utilitzant una combinació de marinat, cocció a baixa temperatura i repòs adequat.

El truc perquè el filet de porc quedi molt tendre

El primer pas crucial per a un filet de porc tendre és el marinat. Marinar la carn no només agrega sabor, sinó que també ajuda a descompondre les fibres musculars, fent que la carn sigui més tendra. Un marinat efectiu ha de contenir una combinació d'àcid, oli i condiments. Aquí tens una recepta bàsica per marinar el filet:

Ingredients del marinat:

  • 1/4 tassa de suc de llimona o vinagre de poma
  • 1/4 tassa d'oli d'oliva
  • 2 grans d'all picats
  • 1 cullerada de mel
  • 1 cullerada de mostassa de Dijon
  • 1 culleradeta de sal
  • 1/2 culleradeta de pebre negre
  • Herbes fresques com a romaní o farigola

El primer pas crucial per a un filet de porc tendre és el marinat

jason leung O67LZfeyYBk unsplash
Filet al punt / Foto: Unsplash

Barreja tots els ingredients en un recipient i submergeix el filet a la barreja, assegurant-te que quedi ben cobert. Deixa marinar al refrigerador durant almenys 4 hores, preferiblement tota la nit.

Cocció a baixa temperatura

El segon pas crucial és la cocció a baixa temperatura. Aquesta tècnica, també coneguda com a "slow cooking" o "sous-vide" (si tens l'equip adequat), permet cuinar la carn lentament i de manera uniforme, preservant la seva sucositat i tendresa.

Mètode del forn

  1. Preescalfament: Preescalfa el teu forn a 150 °C.
  2. Segellament: Segella el filet en una paella calenta amb una mica d'oli durant 2-3 minuts per cada costat, fins que es dauri. Això ajudarà a mantenir els sucs a l'interior.
  3. Enfornat: Col·loca el filet en una safata per enfornar i cobreix amb paper d'alumini. Enforna durant 45-60 minuts, o fins que la temperatura interna assoleixi els 63 °C.

Mètode Sous-Vide

  1. Preparació: Col·loca el filet marinat en una bossa per a sous-vide.
  2. Cocció: Cuina a 60 °C durant 1.5 a 2 hores. Aquest mètode garanteix una cocció uniforme i resultats extremadament tendres.
chad muntanyès M0lUxgLnlfk unsplash
Filet tot just fet / Foto: Unsplash

El tercer pas per a un filet de porc tendre és deixar-lo reposar després de la cocció. En reposar la carn, els sucs interns es redistribueixen, assegurant que cada mos sigui sucós i saborósTemps de repòs: deixa reposar el filet durant almenys 10-15 minuts abans de tallar-lo. Cobreix-lo lleugerament amb paper d'alumini per mantenir la calor.

Seguint aquests passos simples, però efectius —marinat, cocció a baixa temperatura i repòs adequat— garantiràs que el teu filet de porc quedi tendre i deliciós cada vegada que el preparis. La combinació d'aquests mètodes permet ressaltar el sabor natural de la carn mentre assegura una textura suau i sucosa, fent d'aquest truc la clau definitiva per cuinar el filet de porc perfecte.