A tots ens ha passat que mentre cuinem amb una paella que no és antiadherent, de sobte se'ns comença a enganxar el menjar al fons del recipient i no sabem com solucionar-ho. Les truites, la carn o fins i tot alguna salsa es comença a cremar i no sabem com evitar-ho. Per prevenir aquest problema, cal saber com cuidar els estris de cuina. Aquest és el truc que pots fer servir per evitar que el menjar se t'enganxi a la paella.

El truc perquè no s'enganxi el menjar

Les paelles antiadherents ho són perquè tenen una fina pel·lícula sobre el metall que evita que el menjar s'enganxi al fons del recipient. Són paelles que ja tenen aquesta propietat de sèrie, però si en compres una que no ho és, pots transformar-la amb aquest truc.

ous remenats alls tendres pas000
Els ous són un dels productes que més s'enganxa a la paella / Foto: Albert Vilas

Amb l'ajuda d'un drap net o una mica de paper de cuina, unta la superfície de la paella amb oli. Això ajudarà a fer que el menjar no entri directament en contacte amb el metall

El primer que has de fer és posar una bona quantitat de sal gruixuda a la paella i deixar-la al foc. De tant en tant remena-la i deixa que es vagi escalfant. No la deixis sense vigilar gaire estona. Quan es comenci a torrar, retira la paella del foc i deixa que la sal es refredi. Posa-la en un bol a banda abans de llençar-la perquè si l'aboques directament a les escombraries podries cremar el plàstic de la bossa. Un cop retirada la sal i temperada la paella, és moment de posar la pel·lícula protectora. En aquest cas, en comptes de productes químics, ho farem amb oli. Amb l'ajuda d'un drap net o una mica de paper de cuina, unta la superfície de la paella amb oli. Això ajudarà a fer que el menjar no entri directament en contacte amb el metall sinó que ho faci amb la protecció que crearà el greix de l'oli.

Diferents tipus de paella

De paelles n'hi ha de molts tipus i cadascuna d'elles compleix millor unes funcions o unes altres segons les seves característiques. Si se saben fer servir es poden utilitzar totes per a tot, però n'hi ha algunes que van millor per segons quines tasques. El preu de cadascuna dependrà de la qualitat i dels materials de fabricació. Les antiadherents i les de ceràmica són algunes de les més barates i habituals a les llars de casa nostra. També existeixen les d'acer inoxidable, que no són antiadherents, almenys no igual que les altres. Per evitar que el menjar s'enganxi en una paella d'acer inoxidable, el primer que has de fer és escalfar-la molt i després posar-hi el menjar. També tenim les de ferro colat, que pesen bastant, però retenen molt bé la calor, i les de coure, que solen ser les més cares, però també les que permeten un major control sobre la temperatura; són les millors per fer postres de manera professional.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!