La pasta és un producte estimat i demonitzat a parts iguals. A tothom li agrada aquest plat italià famós arreu del món, però molta gent renuncia sovint a menjar-ne pensant-se que engreixa. Però si realment fos tan dolenta, per què als italians no els suposa cap problema menjar-ne sovint? La clau està en la manera com es cuina; aquest és el truc que fan servir els italians per menjar pasta cada dia i no engreixar-se.

El truc dels italians

Fer pasta és molt senzill. L'únic que has de fer és bullir aigua amb sal i seguir les instruccions del fabricant. Segurament tardaràs més a fer uns macarrons que uns raviolis, però independentment del temps de cocció que indiqui el paquet, el que hem de fer sempre és coure la pasta menys temps del que hi diu. Si posa 10 minuts, cou-la durant 8; si en posa 5, fes-la en 3; treu-li sempre un parell de minuts a les instruccions. La pasta, si queda més crua, no suposa un risc per a la salut, a diferència d'altres productes com per exemple la carn picada, que convé cuinar-la durant més temps. Però per què la pasta ens afecta de maneres diferents en funció de com es cuini?

Espaguetis a la carbonara / Foto: Restaurant Capú

El punt just de cocció

La clau de l'èxit és cuinar la pasta al dente. A Itàlia estan acostumats a fer-la sempre així, i per això no els suposa cap problema menjar-ne sovint. A Catalunya, però, és més habitual cuinar la pasta més aviat passada. Això fa que s'alliberi més midó durant la cocció i que ens costi més sentir-nos tips. Per tant, mengem més quantitat i absorbim més sucres a causa de l'augment de l'índex glucèmic (la mesura segons la qual un aliment ens augmenta els nivells de sucre en sang).

Si fem la pasta al dente, ens saciarem abans

Per tant, si la pasta passada ens atipa menys i ens augmenta el sucre, el resultat és que segurament ens engreixarem. Per contra, si fem la pasta al dente, ens saciarem abans. Per tant, el millor que podem fer és coure la pasta al dente. Però la cocció no ho és tot.

La importància de la salsa

La salsa és, segurament, la part més important d'un plat de pasta. No és el mateix un plat de macarrons amb all i un raig d'oli que uns raviolis (que a més tenen farcit) a la bolonyesa, amb una potent salsa de tomàquet i carn. Per tant, sí, la cocció de la pasta és un truc que ens pot ajudar molt, però que perd efectivitat si es fa servir una salsa potent o si no es fa prou esport. Perquè la clau d'una dieta saludable no és només què mengem, sinó què cremem.

En definitiva, si vols acostar la teva dieta a la dels italians per menjar pasta i no engreixar-se, has de començar a cuinar al dente i sobretot mantenir activitat física diària.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!