El bufet lliure és un dels models de restauració més habituals dels hotels. Per un preu fix, el client pot menjar tot el que vulgui sense límit i sovint amb una o diverses begudes incloses. Una manera aparentment barata d'esmorzar, dinar i sopar que sembla difícil que pugui sortir a compte a qui l'ofereix. Però res més lluny de la realitat: aquests són els 3 trucs que fan servir els hotels perquè els bufets lliures dels 'tot inclòs' siguin rendibles.
Els trucs dels bufets lliures
La imatge típica del client d'un bufet lliure d'hotel és la d'una persona afamada disposada a arrasar-ho tot gràcies al poder que li atorga la polsera del 'tot inclòs'. Sembla impensable que l'oferta de menjar il·limitat pugui sortir a compte als hotels, però la veritat és que els bufets són rendibles gràcies a aquests 3 trucs:
Menys personal
El sistema d'autoservei dels bufets, sense cambrers i en què cada client s'aixeca a buscar el que vol menjar, permet reduir dràsticament els costos d'un restaurant. A més, no tenir cambrers implica que la gestió del menjar se la fa cadascú i, per tant, es poden tenir menjadors més grans i amb més gent, un benefici molt útil i sovint necessari per a hotels amb molts clients.
Consum desigual
Està clar que sempre hi haurà gent que mengi per sobre les seves possibilitats i minvi les esperances de benefici dels bufets dels hotels. No obstant això, també hi ha molta altra gent que menja per sota la mitjana i que consumeix molt menys del que sembla. El consum desigual entre els diferents clients acostuma a donar una mitjana inferior a la que es pensa d'un restaurant d'aquest tipus. De fet, en estades superiors a tres dies, el consum de menjar sol decaure a partir del tercer dia. És molt difícil mantenir una ingesta abusiva durant molts dies seguits; menjar en excés una o dues vegades és possible, però més ja no és habitual.
Distribució dels aliments
Per últim, però no menys important, el rendiment dels bufets lliures depén en gran part de com es distribueixen els aliments al menjador. Igual que passa als supermercats, el lloc on es col·loquen els aliments en funció de l'espai condiciona el consum dels clients. No és el mateix posar al lloc més visible el marisc o la carn -que acostumen a ser els productes més cars- que col·locar al principi les guarnicions de patates fregides més barates.
Com en qualsevol negoci, els bufets lliures tenen els seus trucs ocults per aconseguir el màxim benefici. Tècniques curioses i ben estudiades que s'apliquen en tota mena d'establiments i que intenten mantenir sempre un bon servei al client.