Si alguna vegada t'han servit un petit bol de crispetes, unes olives o fruits secs al costat de la teva beguda sense haver-ho demanat, no pensis que és un simple gest de cortesia. Aquest detall, aparentment innocent, és en realitat una estratègia molt estudiada en hostaleria perquè consumeixis més sense adonar-te'n. Encara que creguis que tens el control del que demanes, els bars i restaurants saben perfectament com fer que acabis gastant més diners del que pensaves al principi.

El truc dels hotelers perquè gastis més

La clau darrere d'aquest truc està en la sal. Els aliments salats, com les crispetes, els fruits secs o les olives, estimulen la set de manera natural. Com més salat sigui el que menges, més ganes tindràs de beure per compensar-ho. I aquí és on entra la jugada mestra dels hotelers: en oferir-te un petit aperitiu gratuït amb alt contingut en sal, t'indueixen de forma subtil a demanar una altra beguda.

jonas jacobsson p2KA3Q2lfSw unsplash
Truc d'hotelers / Foto: Unsplash

Si ets en un bar amb amics, el més probable és que no t'adonis de com aquest petit gest influeix en el teu consum. Mentre gaudeixes de la xerrada i picoteges el que t'han posat, el teu cervell detecta la necessitat d'hidratació, i sense pensar-ho massa, acabes demanant una altra ronda. El que semblava una única copa o cervesa acaba convertint-se en dos o tres, augmentant el compte sense que ho notis.

El més probable és que no t'adonis de com aquest petit gest influeix en el teu consum

Més enllà de la set: l'efecte psicològic de les coses gratis

A més de la set, un altre factor clau en aquesta estratègia és l'impacte psicològic de rebre una cosa gratis. Quan ens donen alguna cosa sense cost, sentim un petit compromís amb qui ens ho ofereix. Aquest fenomen es diu “reciprocitat” i està àmpliament estudiat en psicologia del consumidor. En rebre un aperitiu gratuït, és més probable que vulguis tornar el favor de forma inconscient, el que en un bar es tradueix en demanar una altra beguda, un plat extra o fins i tot quedar-se més temps del previst.

Crispetes, un habitual en els bars / Foto: Unsplash
Crispetes, un habitual en els bars / Foto: Unsplash

En alguns locals, aquest truc es reforça amb una altra estratègia: els aperitius més generosos. A certes ciutats, és comú que els bars serveixin tapes abundants amb la beguda. Encara que en aparença sembla un benefici per al client, en realitat és una manera de fidelitzar i fomentar un consum major. Si no vols acabar gastant més del que havies planejat, la clau està a ser conscient d'aquestes estratègies. Pots controlar el teu consum bevent aigua entre begudes alcohòliques o simplement evitant els aperitius salats. Una altra opció és fixar-te un pressupost abans de sortir i cenyir-s'hi.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!