Un pollastre ben enfornat o rostit és un plat molt satisfactori per al cuiner. Tindrà una bonica pell cruixent, daurada, i una carn aromàtica, saborosa, tendra i humitejada. El truc és cuinar el pollastre perquè es cuini per complet sense deixar que cap porció de l'au no es cuini en excés. L'única manera de saber amb certesa si està cuinat és utilitzar un termòmetre de carn, però quan aquests no estiguin disponibles, busca pistes visuals específiques.

Seguretat al menjar

Cuinar en excés un pollastre pot deixar-lo sec i sense sabor, però no farà malbé res més enllà que la teva reputació com a cuiner. Cuinar poc un pollastre és molt més seriós, pel potencial d'una malaltia per bacteris, incloent salmonella. La majoria dels pollastres de supermercat criats comercialment estan infectats amb el bacteri, i pot causar milions de malalties cada any. Per a la seguretat dels pollastres, el Food Safety and Information Service de l'USDA aconsella que el cuinis amb una temperatura interna de 165 graus Fahrenheit (73,8º Celsius). El mètode de prova més fiable és un termòmetre de carn.

Pollastre Planxa
Pollastre Planxa / Font: Unsplash

Cuinar en excés un pollastre pot deixar-lo sec i sense sabor

Pistes visuals

Sense un termòmetre de carn, has d'utilitzar altres maneres de comprovar l'estat del pollastre. Una forma és inclinar l'au perquè els sucs surtin de la seva cavitat. Si són transparents, el pollastre està probablement cuinat; rosa significa que no ho està encara. La mateixa prova es pot aplicar perforant el pollastre en una part gruixuda del pit i després de nou a la cuixa. Si els sucs són transparents, l'au està probablement cuinada.

Més proves

Hi ha unes altres dues proves que proporcionen una comprovació raonablement fiable en la cocció de l'au. Quan perforis el pit o la cuixa, mantingues la punta del teu ganivet en el pollastre durant almenys 15 segons, i toca després amb el teu llavi o amb l'interior del teu canell el ganivet. Si està prou calent per fer mal, el teu pollastre probablement està cuinat. Una segona prova molt tradicional és agafar un escuradents per l'extrem i moure'l. Si es mou lliurement, és perquè els teixits del voltant de l'articulació del maluc s'han cuinat i contret. El pollastre probablement estarà cuinat.

Pollastre enfornat
Pollastre enfornat / Font: Unsplash

Rosa a l'os

No és poc comú trobar un tros de pollastre d'un rosa vívid en mig, a prop de l'os. Això no és un indicatiu que estigui poc cuinat. En les aus joves i tendres, la carn de l'os conté hemoglobina, que es cuina resultant en un color rosa estable. Això és perfectament normal i no ha de veure amb si la carn és segura de menjar. Si no estàs segur, comprova la textura. El pollastre cuinat és ferm, mentre que el que no està cuinat és flàcid i gomós. Si està cuinat, la major part de la carn serà pàl·lida i només la secció de l'os serà rosada.