Encetar una llauna, llevar un tap o obrir un pot de vidre hermètic són algunes de les tasques que, si l'univers es conjura en contra nostre, poden fer anar més de corcoll. A la cuina convé tenir cura amb l'ús que fem d'alguns estris, però de vegades hi ha situacions, com guanyar la batalla a un pot que es resisteix, que sembla que només es puguin resoldre amb força bruta. Per sort, hi ha trucs que podem aplicar per fer-nos la vida més fàcil a la cuina. Aquests són els trucs que pots fer servir per obrir aquell pot de vidre de conserva que sempre se't resisteix.
Més val traça que força
Saber aplicar les tècniques correctes en cada moment és la clau per convertir-te en un cuiner eficient. A casa no cal ser un xef de primer nivell que va estressat amunt i avall fent mil coses, però sí que és convenient dominar algunes tècniques bàsiques per no morir en l'intent. I intentar obrir un pot de vidre que es resisteix sol ser una de les tasques més frustrants. Per intentar fer-ho una mica més fàcil, pots aplicar alguns trucs molt útils. El primer que pots fer és aplicar aigua calenta a la tapa de metall. Per fer aquest truc caldrà que la tapa sigui metàl·lica, perquè quan aquest material s'escalfa, s'expandeix. Si submergeixes o apliques per sobre una mica d'aigua calenta a la tapa, el metall s'expandirà lleugerament i serà més fàcil obrir el pot.
Una altra opció, si l'aigua calenta no funciona, és intentar augmenta la fricció que exercim amb la tapa. Val a dir que aquest truc pot ser complementari, i no substitutori, de l'anterior. És a dir que pots provar-ho amb l'aigua calenta i si no és suficient, aplicar aquest truc. L'únic que necessitaràs és una banda de goma elàstica. La goma, si la tapa està ben seca, s'adherirà millor al metall i podràs aplicar més força. En cas que no tinguis una banda de goma, pots intentar-ho amb uns guants de plàstic o algun altre estri que et permeti agafar millor el pot.
El truc definitiu
Però si tot plegat resulta un fracàs, sempre pots fer servir l'eina definitiva per obrir un pot. Els obridors són eines específiques dissenyades per obrir pots de vidre hermètics que es resisteixen a tot. N'hi ha d'elèctrics, que són molt eficients, però si no vols gastar-te tants diners en una màquina que només faràs servir en determinades ocasions, pots fer servir un obridor manual. Els obridors de pots no són com els llevataps o com els obrellaunes; es tracta d'un estri, sovint metàl·lic, de forma triangular i l'interior del qual està forrat amb bandes de goma. La forma de triangle permet adaptar la part interna de l'eina a la mida del pot per poder aplicar la màxima força possible. Amb aquest truc segur que aconsegueixes obrir tots els pots de vidre hermètics que guarden les delicioses conserves que puguis cuinar.