Quan vas a un bar o restaurant, el més probable és que només pensis en passar una bona estona, gaudir del menjar i compartir amb els teus. Tanmateix, pot ser que estiguis caient en una estratègia matemàtica acuradament dissenyada perquè demanis més del que necessites sense adonar-te'n. Segons ha explicat el matemàtic Santi García Cremades en el programa Mapi de TVE, molts establiments apliquen un curiós truc conegut com la "norma dels nombres primers". Aquesta consisteix a oferir racions compostes per unitats que no es poden dividir de forma equitativa entre els comensals.

El truc matemàtic dels restaurants perquè hagis de demanar més

Així, sense que ho notis, acabes demanant més menjar només perquè tots puguin menjar per igual. El truc no és casual: si la ració de croquetes és de 7 i sou 3 persones, sobrarà una croqueta que ningú no sabrà gaire bé com repartir; i si sou 4, directament en faltarà una. Aquest petit desequilibri provoca que el grup demani una ració extra només per quadrar, pensant que està resolent un problema pràctic, quan en realitat està responent a una estratègia de venda acuradament pensada.

És estrany trobar racions amb números|nombres que es puguin dividir / Foto: Unsplash
És estrany trobar racions amb números que es puguin dividir / Foto: Unsplash

Els números triats no són a l'atzar: 2, 3, 5, 7 i 11 són tots nombres primers, el que significa que només poden dividir-se entre si mateixos o entre un. En incloure'ls en el disseny de les racions, els bars generen una sensació d'incomoditat matemàtica que moltes vegades obliga el client a demanar una quantitat superior de menjar. Segons explica Cremades, aquest mètode funciona perquè les persones, en el seu desig d'equitat i bona convivència a la taula, prefereixen demanar més que no pas que algú es quedi sense tastar un plat. És una jugada mestra que, a més, resulta invisible per a la majoria dels comensals, que simplement senten que estan fent el correcte. El resultat: més plats sobre la taula, més consum, i, per tant, una factura més elevada.

La incomoditat fa que acabem demanant més / Foto: Unsplash
La incomoditat fa que acabem demanant més / Foto: Unsplash

Aquest truc de desequilibri fa que el nostre compte acabi sent més elevat

No tots els locals apliquen aquest tipus d'estratègies, clar. Alguns restaurants opten per presentar el preu per unitat, cosa que permet al client elegir exactament quantes croquetes, empanades o broquetes vol. Altres, directament, serveixen racions en nombres parells o fàcils de repartir, que facilita l'experiència de compartir sense problemes. Així i tot, l'ús dels nombres primers com a eina de venda és cada vegada més comú i demostra fins a quin punt la psicologia i les matemàtiques es barregen al món de la gastronomia. La pròxima vegada que surtis a anar de tapes, fixa't en quantes unitats porta la teva ració: potser aquest número rar no sigui tan innocent com sembla.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!