Si el primer dubte és per què cal reduir el consum de sucre, la primera resposta és fàcil. Per què el sucre danya greument la teva salut! Des de càries fins a diabetis, passant per problemes cardíacs i fins i tot hormonals. El sucre no ens fa cap bé i per això és important eliminar de la dieta la quantitat més gran possible. Dit així sembla fàcil, però no ho és. D'una banda, perquè el sucre és altament addictiu i costa molt rebaixar-ne els nivells. De fet, el nostre organisme cada vegada ens demana coses més dolces i que s'augmenti la quantitat per intensificar aquest sabor. Això s'aprecia als productes precuinats, que cada vegada porten una quantitat de sucre més important, encara que se li canviï el nom i entre els ingredients es llegeixi fructosa, sacarosa, maltosa, xarop de blat de moro... I aquesta és, precisament, la segona raó, la quantitat de sucre amagat que hi ha entre productes quotidians. Des del tomàquet fregit fins al pernil cuit, passant per menjar preparat. I és que el sucre és barat i dona molt de sabor, una cosa similar a la sal.

Sol Velasco ha creat una app per aconseguir una de les parts més complicades d'aquest repte

Posar-hi fi

Ara que ja estem d'acord en quin és l'objectiu, toca posar fil a l'agulla. I per a això podem seguir el consell d'una experta nutricionista, Sol Velasco, que ha creat una app per aconseguir una de les parts més complicades d'aquest repte, estar informats i saber exactament quant de sucre consumim. "Carmen AI" funciona com moltes altres aplicacions sobre alimentació, escanejant el codi de barres del producte. "Escaneges el codi de barres i gràcies a la intel·ligència artificial pots veure un text curt si és interessant o no, amb puntuació, a més de valors nutricionals i alternatives" explicava l'experta en una recent entrevista.

sugar bowl 4377517 1920
Terrossos de sucre. / Foto: Cedida

Baixar el ritme

Amb aquesta aplicació aconseguim una cosa tan important com estar informats i prendre consciència de la quantitat consumida. Ara toca la segona part, rebaixar el consum. Com dèiem, el sucre és altament addictiu i tant el nostre paladar com el nostre cervell demanden cada vegada més quantitat. En aquests casos, l'experta en nutrició té clar que la millor manera de rebaixar aquests nivells és reduint la quantitat a poc a poc. "El millor és acostumar al paladar a prendre poc sucre, tenim un llindar de la dolçor molt elevada. És acostumar-se, no abusar d'edulcorants, ni sucres, ni dàtils, no hi ha per què passar-se" recomanava en una entrevista recent.

Un altre truc. Els iogurts. S'ha acabat comprar-ne d'ensucrats i de sabors

Petits passos

Això porta temps i nous hàbits. Un exemple fàcil ho podem trobar cada matí amb el cafè. Si tots els dies n'afegim dues cullerades, es pot començar per una i mitja, després d'un parell de setmanes, afegir-ne una mica menys i així fins a rebaixar-ho el mínim. Un altre truc. Els iogurts. S'ha acabat comprar-ne d'ensucrats i de sabors. En un primer moment, es pot afegir una culleradeta de sucre (l'equivalent del sucre que inclouen s'acosta a les dues cullerades, així que si n'afegim una sempre serà una opció molt millor). Què t'agrada amb sabor a fruita? Doncs busca una melmelada amb un alt percentatge de fruita i baixa en sucre i afegeix-ne una mica (molt poc) al teu iogurt. Amb aquests dos gestos ja hem eliminat mínim dues cullerades (uns 10 mg) un dia. Com a primer pas no està res malament.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!