Avui, a Catalunya, es consumeixen el doble d'alvocats que es consumien fa deu anys. És a dir, hem passat de considerar aquesta fruita com a una cosa exòtica i de consum ocasional, al fet que passi a formar part de la família. Durant aquest temps hem après multitud de receptes més enllà d'una simple amanida amb tomàquet o el clàssic guacamole. També hem conegut les seves interessants propietats nutricionals i comencem a veure als alvocats com aquests greixos saludables que són, a més del seu extraordinari sabor.

L'assignatura pendent

Però, sabem com conservar-los? No tenim dubte a l'hora de saber quin tomàquet és madur o quin necessita uns dies de repòs, però no solem tenir la mateixa facilitat quan parlem d'un alvocat. Igual que tenim mil-i-una receptes per a aquest tomàquet que se'ns ha passat i no sabem què fer amb un alvocat una mica tou.

Torrada alvocat
Torrada d'alvocat amb tomàquet / Foto: Pixabay

L'objectiu és simple: rescatar aquests alvocats ja molt madurs d'un inevitable final a les escombraries

Regenerar i aprofitar els alvocats és una lliçó que hem d'aprendre ja per evitar continuar llençant fruita a les escombraries. Més encara si tenim en compte el preu a què es venen els alvocats... A més, per què els de millor qualitat sempre els venen en lots envasats i t'obliguen a comprar-ne uns quants? Reflexions sobre les polítiques d'alguns supermercats a part, què puc fer per deixar de llençar alvocats que se m'han passat?

El truc definitiu

Aquest truc el vaig escoltar fa un temps, però he volgut provar-ho diverses vegades abans de compartir-lo. I és que, encara que la televisió i ara les xarxes socials són una font inesgotable d'informació i saviesa, no sempre tot el que es promet com a "truc definitiu" funciona al 100%. En aquest cas no és un èxit rotund, però sí un arranjament genial. L'objectiu és simple: rescatar aquests alvocats ja molt madurs d'un inevitable final a les escombraries.

Passos a seguir

Quan notem que un alvocat és massa tou i sabem que no ens el menjarem immediatament, només cal buscar-li un buit al congelador. En el moment en què ho necessites és important seguir aquests passos:

  • Submergeix la peça en un bol d'aigua calenta uns dos o tres minuts. Pots escalfar un bol al microones i no és necessari que estigui bullint, només calent.
  • Asseca cada peça i deixa-la reposar uns deu minuts sobre una superfície seca. Pots utilitzar un drap de cuina o paper absorbent.
  • Passat aquest temps, ja tens el teu alvocat llest per consumir.

Un però

L'únic dolent d'aquest truc és la textura resultant. Sí a que ja era molt madur se li suma el pas pel congelador, la textura canvia i potser no és perfecte per a una amanida, on es busca que cada tros tingui consistència i estigui ferm. Però la textura que resulta sí que és ideal per a una torrada o per preparar un deliciós guacamole. Això sí, el sabor és perfecte. Una cosa que, al final, és l'important en la majoria de les preparacions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!