Tot i que és cert que de vegades es fa pesat i has de dedicar-hi moltes hores i esforços, cuinar és una meravella. Un plaer que executes per amor a l'art o a la família o convidats per als qui elabores aquelles receptes. Enfundar-se un davantal i posar-se mans a la feina als fogons té els seus riscos: cremar-se, embrutar-se la roba, tallar-se o altres perills més o menys greus. Ara bé, una altra problemàtica, no menys emprenyadora, és la derivada de tallar la ceba. Llàgrimes, picor als ulls i unes molèsties sempre presents i associades a l'hora de preparar receptes amb ceba.
El truc secret per tallar la ceba i no plorar
Pot ser tan molest com aquelles olors —diguem-ne pudors— que desprenen aquelles cuines on s'elaboren confitures de figues o receptes amb fregits que empastifen tota la casa. Ara bé, tot problema té una solució. En aquest cas ens la descobreix Cesar Dasilva, més conegut a les xarxes com @estaciondemusculacion. “Secret descobert: mai més no ploraràs en el moment de tallar cebes”, exclama.

La sorpresa arriba en descobrir que es tracta d'un truc molt senzill i fàcil d'aplicar. Untar oli d'oliva al ganivet a banda i banda evita plorar en tallar la ceba. El motiu rau en el fet que quan tallem una ceba, alliberem un enzim anomenat al·liïna, que reacciona amb els compostos sulfurosos presents en la ceba, formant un gas que es diu òxid de propanoïl. Aquest gas s'enfila cap als ulls, entra en contacte amb l'aigua de la llàgrima i forma àcid sulfúric en petites quantitats, causant irritació i les famoses llàgrimes.
En passar oli d'oliva al ganivet, es crea una capa fina i oliosa a la fulla. Aquesta capa encapsula parcialment els compostos sulfurats alliberats durant el tall, reduint la quantitat de gas que s'allibera a l'aire. A més, la fulla llisca millor, tallant amb més precisió i alliberant menys d'aquestes substàncies irritants.

Receptes exquisides amb ceba
Ara que coneixem aquest truc serà més fàcil, i vindrà encara més de gust, cuinar receptes amb ceba. Per exemple, uns deliciosos popets amb ceba, uns impressionats ous al niu amb mini mandonguilles de pollastre, ceba i camagrocs o l'increïble fetge de xai amb ceba. Desenes i desenes de propostes que inclouen la ceba com a ingredient principal o acompanyant que enriqueixen i endolceixen el nostre receptari català.