El truc del vinagre per evitar pics de glucosa ha guanyat popularitat en els últims anys com una estratègia senzilla i natural per millorar la salut metabòlica. La base científica darrere d'aquest consell rau en l'àcid acètic, el principal component del vinagre, que ha demostrat tenir efectes beneficiosos sobre els nivells de glucosa a la sang.

L'àcid acètic

Com funciona el vinagre?

El vinagre, especialment el de poma i el de vi, conté entre un 4% i un 7% d'àcid acètic. Aquest compost s'ha estudiat per la seva capacitat per alentir la digestió dels carbohidrats i, en conseqüència, reduir la velocitat amb què la glucosa ingressa el corrent sanguini. En disminuir la rapidesa amb què els carbohidrats es converteixen en glucosa, l'àcid acètic ajuda a evitar pics de glucosa després dels apats, la qual cosa podria ser particularment beneficiós per a persones amb diabetis tipus 2 o resistència a la insulina.

dima solomin Lpbwt4wrgKg unsplash
Vinagre balsàmic / Foto: Unsplash

Evidència científica

Alguns estudis han mostrat que consumir vinagre abans d'un menjar ric en carbohidrats pot reduir significativament els nivells de glucosa postprandial. En un d'aquests estudis, es va observar que els participants que van consumir vinagre amb un menjar ric en carbohidrats van experimentar una reducció de fins i tot un 34% en els nivells de glucosa en comparació amb aquells que no van consumir vinagre.

Una altra investigació també suggereix que el vinagre pot millorar la sensibilitat a la insulina, el que facilita que les cèl·lules del cos utilitzin la glucosa de manera més eficient. Això és crucial, ja que la sensibilitat a la insulina és un factor clau en la prevenció i maneig de la diabetis tipus 2.

deeliver xFklh9BlZyY unsplash
Vinagre, una ajuda per al teu organisme / Foto: Unsplash

Com incorporar el vinagre en la dieta

Per aprofitar aquests beneficis, alguns experts recomanen consumir una o dues cullerades de vinagre diluït en aigua abans dels apats principals. És important diluir el vinagre, ja que la seva alta acidesa pot fer malbé l'esmalt dental i irritar el revestiment de l'estómac si es consumeix sense diluir.

Alguns experts recomanen consumir una o dues cullerades de vinagre diluït en aigua

Consideracions i precaucions

Encara que els estudis són prometedors, és fonamental recordar que el vinagre no és una cura miraculosa. La seva efectivitat pot variar segons la persona, i no ha de reemplaçar altres recomanacions mèdiques o tractaments prescrits per al control de la glucosa. A més, persones amb problemes digestius o malalties renals han de consultar un metge abans d'incorporar vinagre de manera regular en la seva dieta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!