El vinagre d'arròs ha estat utilitzat en la cultura japonesa durant segles, no només com a condiment, sinó també pels seus beneficis per a la salut. Un dels usos més destacats del vinagre d'arròs al Japó és la seva capacitat per ajudar a regular els nivells de glucosa en sang, evitant pics perillosos després dels àpats.

El vinagre d'arròs i la cultura japonesa

Aquest "truc" japonès per al control de la glucosa es basa en les propietats úniques del vinagre d'arròs. Conté àcid acètic, un compost clau que s'ha demostrat que millora la sensibilitat a la insulina i ajuda a reduir la velocitat amb què els carbohidrats es descomponen en glucosa. En consumir vinagre d'arròs abans o durant un àpat, s'alenteix la digestió dels carbohidrats, la qual cosa permet un alliberament més gradual de la glucosa en el corrent sanguini. Aquest procés evita els pics sobtats de sucre, que sovint s'associen amb la sensació de fatiga o somnolència després de menjar.

eduardo prim 3u51 uLQICc unsplash
Arròs, un aliment indispensable / Foto: Unsplash

Al Japó, és comú consumir una petita quantitat de vinagre d'arròs, sigui directament o diluït en aigua, abans dels àpats. També s'incorpora de forma natural a molts plats tradicionals, com el sushi, on l'arròs es barreja amb vinagre. Encara que aquest ús pot semblar un costum més del país, la ciència ha començat a confirmar els seus beneficis.

Consumir una petita quantitat de vinagre d'arròs és una cosa molt habitual al Japó

Estudis recents han demostrat que el vinagre d'arròs pot ser eficaç en la gestió dels nivells de glucosa en persones amb diabetis tipus 2 o prediabetis. L'àcid acètic sembla interferir amb els enzims digestius que descomponen els carbohidrats en glucosa, reduint l'absorció de sucre a l'intestí. A més, aquest compost millora l'eficiència de la insulina, l'hormona responsable de moure la glucosa de la sang a les cèl·lules, el que contribueix a un millor control glucèmic.

mgg vitchakorn zXNC lBBVGE unsplash
La cuina japonesa és una de les mil·lenàries a tot el món / Foto: Unsplash

Aquest enfocament natural i senzill ha guanyat popularitat en altres parts del món, especialment entre persones preocupades per mantenir estables els seus nivells de sucre. Tanmateix, és important assenyalar que, encara que el vinagre d'arròs pot ser un complement útil per a una dieta equilibrada, no s'ha de considerar un substitut del tractament mèdic o una solució miraculosa. Les persones amb condicions de salut han de consultar amb un metge abans d'incorporar el vinagre d'arròs de manera regular en la seva dieta, especialment en grans quantitats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!