Les patates fregides són un bàsic tant perquè agraden a tots com pel fet que queden bé amb qualsevol plat. Qui pot resistir-se a unes bones patates fregides? De fet, hi ha receptes que exigeixen unes patates fregides i de no ser així el plat queda buit, trist i sense aquest toc que ho faria irresistible. Impossible menjar-se un filet sense la seva ració de patates al seu costat per no parlar d'aquest ou ferrat que demana a crits que es trenqui el seu rovell només amb una patata fregida.

El truc del vinagre i les patates fregides

La importància de les patates fregides ha quedat clara, però com són les patates fregides perfectes? La immensa majoria de les persones afirmaran sense pensar-lo molt que una patata fregida ha de ser cruixent per fora, però sucosa per dins. I això no és tan fàcil d'aconseguir, i qualsevol cuiner podrà confirmar-ho. Així doncs, estirarem la saviesa d'experts per donar amb la recepta que ens ajuda a aconseguir aquestes patates fregides amb què somiaràs diversos dies.

Patates fregides / Foto: Freepick
Com són les patates fregides perfectes? / Foto: Freepik

Aigua i vinagre: un ritual

Allò de posar les patates pelades i partides en aigua és alguna cosa del que s'ha parlat molt. Així s'aconsegueix retirar part del midó i ajuda que després tinguin aquesta textura tan buscada. N'hi ha que aposten per aigua amb sal, mentre que d'altres afirmen que el truc és que l'aigua sigui molt freda. Però la ciència ha parlat i els ingredients que aconsegueixen aquest resultat tan desitjat és l'aigua juntament amb vinagre i la sal. Així, una vegada que tinguis les teves patates tallades a bastons més aviat gruixuts i uniformes, les has de submergir en un bol amb aigua i un raig de vinagre juntament amb una cullerada de sal. Després d'uns deu minuts s'han de treure i assecar amb paper absorbent perquè en introduir-les en oli molt calent no salti.

Patates fregides / Foto: Freepick
Aigua i vinagre, el truc final / Foto: Freepik

A més del truc del vinagre, cal seguir certs passos durant el cuinat perquè aquest efecte sigui encara més potent. Aquest ritual consisteix en el famós "doble cuinat". Així, deixarem les patates en l'oli calent fins que comencin a daurar-se. En aquest moment les traurem i les deixarem escórrer bé uns 30 minuts. Passat aquell temps i amb l'oli ben escorregut, tornaran de nou a la paella, però en aquest toc final només seran necessaris vuit minuts en oli ben calent. De nou toca escórrer bé i valorar si és cert que aquest és el millor truc del món per aconseguir les patates fregides perfectes.

Opció de la fregidora d'aire

Si ets dels qui ja no sap viure sense la seva fregidora d'aire, has de saber que aquesta recepta també s'adapta a l'electrodomèstic del moment. En aquest cas, la cocció també es divideix en dues parts i la diferència serà la temperatura, sent primer de 140 graus i després pujar a 180 graus. En baixar la temperatura recorda augmentar el temps total. Per la qual cosa, si normalment les deixes uns 25 minuts, amb aquesta tècnica tardaran una mitja hora a estar a punt. El resultat mai no serà el mateix, però tampoc la quantitat de calories, així que, si és per a tots els dies, aposta per la sana de l'airfryer i si és una ocasió especial, no tira la casa per la finestra i omple d'oli d'oliva la paella.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!