Tallar el formatge adequadament no només en facilita el consum, sinó que també en ressalta el sabor, l'aroma i la textura, aspectes essencials per gaudir-ne al màxim. Cada tipus de formatge té característiques úniques que dicten la forma ideal de tallar-lo, depenent de la seva consistència, mida i forma. Ja sigui per a una taula de formatges o una reunió especial, dominar aquesta tècnica no només impressiona, sinó que també és un gest de respecte envers el producte i els qui en gaudeixen. Així doncs, en el capítol d'aquesta setmana el copropietari de Llet Crua, Xevi Miró, ens mostra com tallar correctament cada tipus de formatge per tal de dominar-ne les tècniques i no fer-los malbé.


No hi ha una resposta única i és que "diferents formatges, diferents maneres de tallar-los", diu en Xevi. En primer lloc, ataquem els formatges més grossos. A les formatgeries el que fan és anar-lo tallant en trossos fins que faci uns 10 centímetres i, posteriorment, se'n tallaran llesques en forma de pals o daus petits. A continuació, trobem els formatges tous i grossos. "Els ganivets de forats o finestretes són els òptims per a aquest tipus de formatges", revela. Per exemple, el brie el tallem des de la meitat i que agafi una mica d'escorça i una mica de formatge. "Volem que el comensal pugui tastar les diferents parts del brie, perquè es tracta d'un formatge que va evolucionant de fora cap a endins, d'aquesta manera tindrà tots els envelliments", se sincera en Miró.

Per aprendre a tallar formatges cal tenir en compte el tipus, ja que les normes són diferents segons el formatge del qual parlem

Els formatges quadrats. Aquests els tallarem per la meitat i, a partir d'aquí, el dividirem en triangles més petits. D'aquesta forma, podem tastar diferents estadis de maduració amb tota la varietat de sabors i fases de maduració. Seguidament, els formatges rodons tipus el manxec o el serrat. L'ideal és tallar la porció que nosaltres volem degustar i posar-lo en posició horitzontal, treure-li la primera i última capa i, posteriorment, servir-lo en triangles als comensals que vinguin a casa a menjar. Finalment, els formatges curats, com per exemple el parmesà. "Jo amb aquests no em complico gaire la vida i amb una pala en faig pedretes i serveixo de forma orgànica", explica.

El consell revelador final és què servir, en primer lloc, a un comensal amb qui volem quedar molt bé. "La resposta és la punta del formatge brie perquè segons les normes d'etiqueta francesa aquesta és la millor part del formatge i donar-lo és un acte d'extrema generositat", conclou l'expert formatger.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!