No hi ha res millor per començar el dia que un bon pa de pessic casolà. O per a un berenar amb amigues. O com a pla per entretenir els nens les tardes d'hivern. Són moltes les raons per les quals endinsar-se a la cuina i preparar un pa de pessic, però sempre n'hi ha una que acaba arruïnant el pla: pensar que no sortirà bé. I és que, encara que es tracta d'una recepta fàcil, hi ha certs errors que es repeteixen i que donen com a resultat un pa de pessic sec, dur, cru per dins o poc saborós.
Els trucs perquè el pa de pessic quedi perfecte
Perquè res d'això no torni a passar, aquí van els cinc millors consells que he anat recopilant.
Utilitza els ingredients a temperatura ambient
Assegura't que ous, llet i mantega (sobretot aquest) estiguin a temperatura ambient abans de barrejar-los. Això ajuda que s'integrin millor, donant una textura més uniforme i esponjosa al pa de pessic. També és molt important en el cas del formatge (per exemple, el mascarpone) o el iogurt, que no sigui gaire fred.
Substitueix part de la farina amb farina d'ametlla o fècula de blat de moro
Reemplaçar una petita quantitat (al voltant d'un 10%) de farina per farina d'ametlla, per exemple, fa que el pa de pessic quedi més humit i amb una textura tendra. També és interessant afegir una mica de iogurt, amb un parell de cullerades, ja notaràs el resultat. Així, la barreja augmenta la humitat i li dona una textura més suau i esponjosa, a més d'aportar un toc d'acidesa que equilibra la dolçor.
Deixa reposar la massa uns minuts abans d'enfornar
Permetre que la massa reposi uns 10-15 minuts abans de portar-la ajuda al forn que la farina absorbeixi bé els líquids, millorant la textura final i ajudant que el pa de pessic pugi de manera uniforme. Així que oblida allò de començar a preescalfar el forn com a primer pas i encén-lo quan la massa ja està a punt.
Refreda el pa de pessic de bocaterrosa
Una vegada que treguis el pa de pessic del forn, refreda'l de bocaterrosa sobre una reixeta si és possible (per a pans de pessic sense decoració ni cobertura). Això evita que s'enfonsi en el centre i assegura una molla més uniforme. Sé que les ganes de provar-ho són infinites, però si s'aconsegueix esperar una mica més, aquest esforç es notarà en el resultat final i valdrà la pena.
Evita obrir el forn durant la cocció
Obrir la porta del forn abans que el pa de pessic estigui gairebé llest pot fer que es baixi o es cuini de forma desigual. Només obre el forn quan hagin passat almenys dos terços del temps de cocció. I recorda comprovar que el centre està cuinat amb un escuradents llarg o, si no tens, amb un ganivet. Si la punta surt seca, el pa de pessic està en el seu punt. Si, al contrari, surt humida, necessita uns minuts més. I recorda els bàsics: en la rebosteria res no és a ull i folrar bé el motlle és l'única garantia que no es trenqui en treure'l.