Després d'una setmana intensa, toca aprofitar el cap de setmana per descansar, gaudir d'una estona amb la família i els amics o sortir a descobrir els millors racons de Catalunya. Per fer-ho et proposem algunes de les millors fires gastronòmiques que se celebren arreu del territori durant aquests dies. Espais plens de tradició, bon menjar i bon beure que val la pena descobrir.
Trufforum - Vic
Trufforum és un esdeveniment internacional ideat per l'Agrupació Europea de Cooperació Territorial European Mycological Institute (AECT-EMI), que neix amb l'objectiu de promocionar l'ús responsable de la tòfona europea a les cuines domèstiques i professionals, així com el turisme micològic a les zones productores d'Europa. Trufforum se celebra anualment amb l'objectiu de donar la màxima difusió als valors i la cultura de la tòfona. Tant si ets un apassionat de la tòfona com si mai hi has tingut contacte, estàs al millor lloc per aprendre tot el que necessites i gaudir d'un dels productes més icònics de la gastronomia mundial. Un aliment excel·lent que pots gaudir durant la temporada d'hivern als restaurants d'arreu del país i sobretot a la comarca d'Osona. Durant la fira se celebraran diverses activitats de cuina, concursos, mostres de producte i tota mena de ponències per donar a conèixer un dels productes catalans més valorats.
📍 Vic (Osona)
📅 8 - 9 de febrer
Festa popular del 'mandongo' - Capafonts
Arriba la 23a edició de la Festa Popular del Mandongo de Capafonts, amb l'esmorzar típic de la matança del porc, una de les activitats més destacades del calendari festiu de la vila, de referència a la comarca. La jornada gastronòmica comptarà també amb un mercat de productes de proximitat i animació amb la xaranga Bandsonats i els Gegantons de Capafonts. Un dia ple d'activitat gastronòmica que servirà als visitants tant per gaudir del producte del territori com per aprendre tot allò que no sabien la tradició popular del 'mandongo' o matança del porc.
📍 Capafonts (Baix Camp)
📅 9 de febrer
Fira del fajol - Batet de la Serra
Aquesta fira va néixer amb la voluntat de donar a conèixer un producte antigament molt conreat al territori i que s'havia ben perdut: el fajol. Durant tot el dia es podrà gaudir d'un mercat de productes de proximitat i d'artesania, de productes locals de la Zona Volcànica de la Garrotxa i de la destresa de la gent del poble en l'art de batre, ventar i moldre el fajol. Es faran demostracions d'oficis tradicionals com torner de fusta, cisteller, picapedrer, xocolater, sabater, forjador i creació de galetes de fajol, així com concursos, tallers per a totes les edats, passejades amb ponis, actuacions musicals i balls d'en Batoies i les Perdius.
📍 Batet de la Serra, Olot (Garrotxa)
📅 9 de febrer
Fira del porc - Canet d'Adri
La Fira del Porc de Canet d’Adri, al Gironès, és una celebració que ret homenatge a la tradició porcina de la zona, destacant els productes derivats del porc i la gastronomia local. Aquesta fira ofereix una experiència única per als amants del menjar tradicional i de qualitat. Els visitants poden gaudir d’un mercat amb una àmplia varietat de productes derivats del porc, com embotits, carns i altres elaboracions tradicionals. També hi ha tastos gastronòmics, demostracions d’elaboració de productes com la botifarra o els greixons, i activitats que ressalten la importància de la cultura porcina al territori.
📍 Canet d'Adri (Gironès)
📅 9 de febrer