D'entre més de 4.800 formatges d'arreu del món i amb un jurat de més de 250 experts, el World Cheese Awards 2024 ha atorgat el reconeixement més important a un únic formatge català. Es tracta del Rodó de Cendra, elaborat a la Formatgeria La Frasera (Vacarisses), que ha estat el campió de Catalunya en el certamen més prestigiós del sector formatger del planeta. A més a més, aquesta formatgeria ha rebut dos premis més: El Cingle ha sigut guardonat amb la medalla de plata i El Castell ha sigut guardonat amb la medalla de bronze.
L'únic formatge amb la medalla Super Or de Catalunya
Enguany, la 36a edició ha tingut lloc a Portugal, i el World Champion Cheese 2024 ha anat a parar al Queijo de Ovelha Amanteigado elaborat per Quinta do Pomar. A l'estat espanyol són 25 els formatges guardonats amb la distinció més alta, la medalla Super Gold, dels quals només un és elaborat a Catalunya.
Els dos centenars de jutges que fan la deliberació es reparteixen en diferents taules, en parelles de dos o tres membres. En total, cada jutge tasta entre 40 i 45 formatges diferents. Cada jutge o cada taula decideix quants premis reparteix, per la qual cosa, si els jutges d'una mesa són més exigents, és probable que se'n reparteixin menys, mentre que si són benevolents, es repartiran més premis en aquella taula. Els trofeus que es reparteixen en aquest concurs són les medalles de bronze, de plata i d'or.
Entre tots els ors que s'han donat, després s'ha d'escollir la distinció més alta, la medalla Super Or. Aproximadament, se'n reparteixen 120, i de tots aquests se n'escullen 14 que passen a la gran final, on es tria el millor del món. "Això significa que, a diferència d'altres concursos que es puguin organitzar a Catalunya o a l'estat espanyol, en el World Cheese Awards els formatges competeixen contra ells mateixos, no contra la resta. És a dir, el jutge tasta un formatge i decideix si és digne de tenir un premi o no", explica en Xevi Miró, col·laborador de La Gourmeteria i membre del jurat en aquesta edició del World Cheese Awards. A Catalunya, per exemple, els esdeveniments es duen a terme a través de categories en les quals els formatges sí que competeixen els uns contra els altres.
La Formatgeria La Frasera al detall
La formatgeria està ubicada en la Finca La Frasera, envoltada d’un entorn de gran valor paisatgístic i natural, tocant el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. La llet procedeix de cabres de raça murciano-granadina, que pastura en els boscos del Parc Rural de Montserrat. La criança saludable en un entorn natural permet l’obtenció d’una llet de gran qualitat. L'elaboració de formatges artesanals amb llet de cabra a l’estil tradicional, recuperant el sabor, textura i aroma dels formatges de sempre. El resultat són uns productes naturals, bons i de qualitat!