El 10 de desembre de 2017, Catalunya va fer història a tot el món. No va ser la notícia de la nit ni tampoc de l'any. Segurament, va ser un fet desapercebut per a molts presents a la sala i per a tots els mitjans de comunicació presents. Parlem de la gala dels Premis Nobel que es van celebrar fa ara set anys a Estocolm. Esdeveniments mundials d'aquest calibre requereixen la millor vaixella i coberteria, els millors plats i els millors vins. I, aquí, és on el Priorat va trepitjar la catifa vermella amb força, de la mà del celler Clos Galena. Es tracta del vi Formiga de Vellut 2014, que es va convertir en el primer vi català, i fins a l'actualitat únic, servit al sopar dels Nobel durant els més de 100 anys d'història dels premis i on la propietària del celler és una dona.
El vi català que va fer història arreu del món
Després de la cloenda de la gala, Merche Dalmau, propietària de Clos Galena, va pronunciar unes paraules per a la posteritat del seu celler i de la trajectòria de més de 15 anys que portaven en aquella època. "És un gran honor que un vi de Clos Galena, Formiga de Vellut hagi estat present a la taula més intel·lectual de la terra i on es premia l'excel·lència", va expressar. Formiga de Vellut 2014 es va servir durant el sopar dels Nobel, un fet que no només contribueix a confirmar la qualitat del vi sinó també a fer valdre el conjunt dels vins de Priorat i en especial atenció als vins ecològics i respectuosos amb el medi ambient. Actualment, el camí s'enfila fins als 25 anys, un quart de segle, apostant pel territori, la proximitat i, també, l'exportació als mercats més suculents.
La fotografia de la reina Sílvia a l'enlluernadora Sala de l'Or de l'Ajuntament d'Estocolm degustant una copa de Formiga de Vellut va fer la volta al món. “El plat principal estava bé, el vi increïblement bo”, destacava el Svenska Dagbladet, un dels diaris més llegits de Suècia. Clos Galena va celebrar efervescentment que es triés un vi negre de la DOQ Priorat per harmonitzar els Nobel i acompanyar un dinar signat per Stadshusrestauranger en col·laboració amb el xef Tom Sjöstedt.
El Formiga Vellut, al detall
El primer touch olfactiu de Formiga de Vellut, 60% garnatxa, 20% carinyena i 20% syrah, ens recorda els vins de maceració carbònica, on dominen les impressions de cireres i palets de maduixa; un bon agitat en copa els desenvolupa en aromes anisades i figues. I una cosa molt curiosa, Formiga de Vellut desprèn olors a pebre negre i raspa, elements molt comuns amb certs vins del Roine. La bouche és saborosa i concentrada, amb una dosi de maduresa excel·lent que s'aprecia molt bonica; una maduresa justa i impecable de textures atlàntiques que indiquen una elegant frescor.