La pera és una fruita polèmica; o t'agrada molt o no t'agrada gens. Però pels amants de la pera, una bona fruita dolça i sucosa és el millor aliment que hi pot haver. I si vols una pera bona i de qualitat, has de conèixer l'única amb Denominació d'Origen Protegida (DOP) de Catalunya: la pera de Lleida. Avui, dia mundial de la pera, t'expliquem tot el que has de saber sobre aquesta fruita.
Pera de Lleida
A Catalunya es cultiven 3 varietats principals de pera: la llimonera, la blanquilla i la conferència. Totes tres són semblants, però amb matisos que les fan úniques. Aquestes són les característiques de la pera de Lleida segons la DOP:
Pera llimonera
Fruit de calibre gran i de contorns irregulars. La seva pell és llisa, fina i d’un color verd que vira cap a groguenc en madurar, similar a l’aspecte d’una llimona. La seva carn és de color ivori, de sabor dolç i granulosa al paladar. La recol·lecció comença la primera o segona setmana de juliol i la seva conservació és limitada.
Pera blanquilla
Fruit de calibre entre petit i mitjà amb forma piriforme de vegades ovoidal. La pell és d’un color verd que evoluciona cap a verd-grisenc quan madura, i és llisa i fina. La seva carn és blanca i carnosa, molt dolça, granulosa al centre, molt sucosa, fundent i refrescant. Per menjar en fresc i per cuinar. La seva recol·lecció s’inicia durant la primera setmana d’agost.
Pera conferència
Fruit de calibre entre mitjà i gran, de forma allargada i de contorns bastant regulars. La seva pell és gruixuda, de color verd a verd-groguenc, i presenta taques de rovell amb més o menys grau en funció de les condicions climatològiques. La seva carn és de color blanc-groguenc, molt fina, sucosa i dolça, amb un regust àcid. Molt valorada en pastisseria. La seva recol·lecció s’inicia durant la segona o tercera setmana d’agost en funció de la zona de producció.
Fruita durant tot l'any
Les diferents varietats de pera permeten cultivar i guardar aquest fruit durant gairebé tot l'any. Si no és una varietat és una altra, i encara que totes tres es poden consumir fresques i són delicioses, si les volem fer servir per a altres receptes, convindrà més fer-ne servir unes o altres. No funcionarà igual una llimonera que una conferència per una recepta dolça. Es poden fer servir indistintament, però si podem escollir, les diferents varietats ofereixen l'avantatge de filar prim en aquest sentit. Així que el pròxim cop que vagis a comprar fruita, assegura't que sigui de proximitat i cultivada a Catalunya; i si compres peres i són de Lleida, encara millor.